Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ČAČIĆ OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE: Ministarstvo gospodarstva na čelu s Vrdoljakom tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje?

Autor: Ines Brežnjak

Afera s vjetroparkom zbog koje je bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac u nedavnoj PNUSKOK-ovoj akciji završila iza rešetaka dobila je novi nastavak. Naime, aktualni varaždinski župan Radimir Čačić tvrdi da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene koji je drugoosumnjičeni u aferi s vjetrenjačama, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnje, piše Jutarnji.

Čačić je kazao kako je njegovu prijetnju dobio nakon što je tada za više medija progovorio o operaciji kojom su stvorene pretpostavke da se milijarde proračunskih kuna i novca HEP-a koje građani plaćaju kroz cijenu struje preliju u džepove igrača koji investiraju u vjetroelektrane. Govorio je konkretno i o ugovoru koji je njegov nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, Ivan Vrdoljak, sklopio s Bašićevom tvrtkom C.E.M.P. za gradnju vjetroparka Krš-Pađene.

Čačić je otkrio da je Vrdoljak ugovor s Bašićevom tvrtkom potpisao zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije nego što će na snagu stupiti nova tarifa otkupa vjetroenergije kojom je bila propisana nova, za trećinu niža otkupna cijena vjetroenergije od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

“Milenko Bašić je, nakon što sam u intervjuu Jutarnjem listu i u drugim medijima izašao s izjavama o tome poslu, došao u sjedište moje stranke u središtu Zagreba. Prethodno se najavio i zatražio da ga primim”, ispričao je Čačić za Jutarnji. Te 2016., kad ga je Bašić posjetio, Čačić nije obnašao ni jednu drugu javnu dužnost osim predsjednika stranke.

“Kad sam ga primio, počeo mi je spočitavati da mu moje javne izjave stvaraju probleme s bankama, da njega i njegove tvrtke o kojima mi je s ponosom govorio stavljaju u negativan kontekst i rade mu štetu kod kreditnih linija. Odgovorio sam mu da sam javno problematizirao poslove koji su štetni za državu i da nije na meni da se bavim njegovim kreditnim linijama. U jednom trenutku Bašić mi je rekao: ‘Čujte, mi znamo vratiti svojim neprijateljima, a pomoći svojim prijateljima'”, kazao je Čačić.

“Rekao sam mu na to: ‘Ok, dugo sam u politici, takvih kao vi sam se nagledao bez obzira na veličinu tvrtki koje imaju. Hvala i doviđenja!’ Moram priznati da u trenutku kad je došao na razgovor, nisam ništa znao o njemu i njegovim poslovima. Međutim, nakon tog razgovora poslao mi je i pisanu poruku čiji je smisao otprilike bio da pazim što radim. Ta je poruka bila implicitna, a ne eksplicitna prijetnja. Međutim, kao netko tko je primao prijetnji u životu i tko ih zna čitati, shvatio sam i tu pisanu poruku kao i one usmene koje mi je iznio u razgovoru kao prijetnju. U međuvremenu sam doznao i da ima brata koji je bio u sukobu sa zakonom i shvatio da se s tom ekipom ne treba šaliti. Otišao sam na policiju, pokazao im Bašićevu poruku i podnio prijavu. Ne znam kako je to završilo, ali poslije sam čuo od nekoliko ljudi kako su bili pozvani da daju iskaze”, izjavio je Radimir Čačić.

Još u listopadu 2016. kada je davao izjave za medije, Čačić je problematizirao način na koji je država krajem 2013. ušla u posao s Bašićevom grupacijom C.E.M.P. o otkupu vjetroenergije, odnosno sklopila s njom ugovor na 14 godina. Po europskim regulama proizvođači zelene energije dobivaju goleme subvencije u prvih 14 godina investicije i eksploatacije.




“To znači da potpisivanje takvog ugovora s državom donosi investitorima siguran novac u džep. Presudno je potpisati ugovor s državom. Time što je ugovor potpisalo zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije stupanja na snagu nove, za državu povoljnije tarife otkupa vjetroenergije, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom je tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje”, tvrdi Čačić.

PA GDJE GA NAĐE? Juričan objavio fotografiju kninske kraljice i omiljenog mu gradonačelnika: ‘Josipa spava na sigurnome, a ti Milane?’




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.