fbpx
Foto: HRT/Screenshot

BURNO U ZAGREBU, GRAĐANI BIJESNI! ‘Mi odvajamo otpad, a oni na istu hrpu’, pokrenuta istraga

Autor: Dnevno.hr

Jučerašnja snimka u kojoj se vidi kako radnici zagrebačke Čistoće već odvojeni otpad, plastiku, papir, bio i miješani komunalni, ubacuju u isti kamion izazvala je burne reakcije građana.

“Oni bi kao profesionalci trebali odraditi svoj posao kako treba s obzirom na to da im je to u opisu posla, ako mi svi odvajamo onda bi ga oni trebali stavljati na mjesto”, “Nije u redu, postoji kontejner za plastiku, kontejner za papir, treba ga stavljati posebno”, poručuju građani.

Iz Sindikata vozača kamiona zagrebačke Čistoće pozivaju na smirivanje strasti i dijalog između Uprave i radnika koji su na snimci te poručuju da ih prvo treba saslušati i vidjeti zašto su to učinili.


‘Odgovornost ne pada samo na radnike’

“Ako je došlo do propusta i doista se spremnik ispraznio koji nije bio za taj odvoz otpada tu može ići usmeno upozorenje, ali ja ne vidim da bi tu bilo osnova za otkaz sve dok poslodavac nije osigurao ono što je njegova obveza – odgovarajuću infrastrukturu i organizirao posao tako da se ovakve situacije ne događaju”, kazala je Sanja Ožić iz Sindikata hrvatskog vozača za HRT.

Smatraju da bi svaka odgovornost u ovom slučaju trebala biti podijeljena i sigurno je neće snositi samo radnici sa snimke.

U Sindikatu komunalnih radnika i srodnih djelatnosti se s tim slažu. Smatraju da je neprimjeren način odvoza posljedica toga što nema dosta kanti, a uvjeti rada nisu idealni.

Priopćili su da su problemi s otpadom nastali zbog nesposobne Uprave, a prebacivanje krivnje na radnike pravdanje je vlastitih propusta na koje kontinuirano upozoravaju.

Grad Zagreb pokrenuo istragu

U Gradu ne žele brzati sa zaključcima pa su pokrenuli istragu.

“Interna istraga se radi. Dakle, ako je zaista počinjen propust u protokolu kakav se čini da jest, radnici će sigurno odgovarati, ali isto tako treba utvrditi je li možda papirnati odnosno plastični otpad bio kontaminiran i onečišćen”, poručio je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba.
Zaključuje da treba provjeriti različite verzije priče kako bi se donijela odluka tko i kako će snositi odgovornost za propust.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.