FOTO: N1

BURNA DEBATA SDP-ovih KANDIDATA: Ostojić optužio Kolara da je odgovoran za odluke zbog kojih je SDP izgubio izbore

Autor: Dnevno

U subotu, 26.rujna održat će se unutarstranački izbori u SDP-u, a četvero kandidata za šefa stranke večeras su se sučelili u debati N1 televizije.

Mirela Ahmetović rekla je da bi ona bila najbolja predsjednica SDP-a jer već 10 godina u stranci stvari ne funkcioniraju, SDP nema viziju razvoja zemlje. Zato se njezin program temelji na definiranju politka SDP-a, obnovi solidarnosti među članicama i članovima, obrani od korupcije u “koju nas je HDZ duboko uvaljao.” Ahmetović nudi i revitalizaciju stranke i problema zasnovanih na nedostatku komunikacije. Njezina politika je, nadodaje, jasna i može se provesti. Bila bi najbolja protukandidatkinja Andreju Plenkoviću jer je stala na prvu crtu obrane stanovnika Omišlja.

Peđa Grbin kaže da se dokazao svojim radom i govorio je o problemima u stranci kada su drugi šutjeli. Neki će reći da je pročitana knjiga, ali on misli da ima energije za biti predsjednik SDP-a.

Željko Kolar kaže da je SDP duboko podijeljena stranka koja je izgubila identitet. Ključno je da prestanu unutarstranački sukobi i da SDP postane moderna stranka lijevog centra koja je inkluzivna za mlade i ima jasne politike. Smatra da moraju okupiti mlađu ekipu koju trebaju predstaviti biračkom tijelu i s iskusnim senatorima SDP-a graditi stranku.

Ranko Ostojić kaže da je SDP doživio ozbiljan debakl i ljudi su izgubili povjerenje da se mogu vratiti. Smatra da SDP program ima, odrednice su napisane i nema potrebe za gubljenje vremena na strane koje nisu prioritet. Ističe da je gospdin Percan kao jednu od gluposti koju je izgovorio ranije da sve odluke predsjedništva stranke moraju proći kroz sve organizacije.

Na pitanje što bi uzeo iz programa Mirele Ahmetović, Željko Kolar odgovara da su zaboravili reagirati na dnevne probleme građana i trebaju nuditi nova rješenja. Slaže se da SDP ima program po kojem se može raditi, a bitno je okupiti ljude koji mogu provoditi politike i to je prvi zadatak novog predsjednika, okupiti ljude.

“Ključno je kome će članovi i članice dati povjerenje da provedu program”, rekla je Ahmetović.




Peđa Grbin na pitanje jesu li drugi prepisivali od njega kaže da mu je teško reći i dodaje da Kolar nije ni objavio svoj program, a tek po nekom intervjuu prepozna svoje riječi ili nešto iz programa Mirele Ahmetović ili riječi Ranka Ostojića. Kolar mu je odgovorio da će predstaviti program ovaj tjedan i da ga je ranije predstavio članovima i članicama.

Ranko Ostojić kaže da program SDP-a postoji i da stranci ne treba restart nego reset.

“Sada nije trenutak da šaljemo poruke prema van nego da mi u SDP-u definiramo politike i kako ćemo ih provoditi i onda komuniciramo prema van”, rekao je.




Na pitanje tko je kriv za loš rezultat na izborima, Ostojić je rekao Kolaru da je i on odgovoran za odluke zbog kojih je SDP izgubio izbore. Kolar mu je odgovorio da ne zna koje su te odluke i da je on na svim izborima pobijedio, te da gdje je on vodio listu na izborima je pobijedio. “Sudionik si odluka koje su nas odvele u poraz, uključujući i izborne liste”, rekao je Ostojić pa konstatirao da je žalosno da misli da je pobjednik.

Ahmetović koja je rekla da su koordinatori izbornih jedinica trebali povući više glasova, a Kolar je odbacio te tvrdnje.

Na pitanje može li SDP nešto više ponuditi, Ahmetović odgovara da moraju prestati s depresivnim porukama oko toga što ne valja i fokusirati se na one građane koji traže stranku koja će ostvariti jednakost i promjenu. Sigurna je da postoji šansa za SDP i ima namjeru biti najaktivnija članica u vraćanju povjerenja građana u SDP.

Ostojić kaže da SDP nije iskoristio šansu, da su imali katastrofalnu kampanju i odrađivati stvari koje su im u programu i statutu kako im se ne bi pojavila stranka Možemo koja im je oduzela birače i ostavila dojam da SDP to ne može odraditi.

Grbina veseli pomak HDZ-a prema centru jer će se sada napokon moći govoriti o programima, poreznoj reformi i jesu li ispravni. Ostojić kaže da HDZ-u slijedi jako dugi put da dokažu da žele biti antifašisti. Ahmetović kaže da se mogu diferencirati od HDZ-a na antikorupcijskoj politici.

O zaključku birača da SDP nije imao ništa na izborima Kolar se složio i misli da nisu imali dobru atmosferu unutar stranke i da nisu uspjeli svoje ljude animirati jer su bili nezadovoljni zbog načina sastavljanja lista, zastarjele kampanje…. A

Ahmetović kaže da HDZ nije imao program nego tipične floskule.

Ostojić kaže da nisu svi krivi nego oni koji su odgovorni za katastrofalnu kampanju i koji su složili liste. “Nikada nitko s programom nije pobjedio nego s nastupom koji može uvjeriti birače da će ga provoditi”, rekao je.

Grbin pak kaže da je odgovornost za loš rezultat od predsjednika stranke do najbližeg kruga ljudi. O njoj treba razgovarati, smatra Grbin, a ne bježati od nje.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.