Foto: Damjan Tadic / CROPIX

BURAN DAN U SABORU! Pučka pravobraniteljica na tapeti oporbe: ‘Ponašate se kao poštar, nemate se hrabrosti suprotstaviti Plenkoviću’, Kekin govorila o Zambiji

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Nastavila se sjednica Hrvatskog sabora.

Na dnevnom redu bilo je Izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. godinu u kome su posebno obrađeni problemi s kojima su se građani susreli radi epidemije uzrokovane COVID-om 19 te potresima u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U početku je pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter napomenula da će u Izvješću govoriti o stanju ljudskih prava za 2021. godinu što se posebno odnosi na ljudska prava u pandemiji koronavirusa.

Raspravu možete pratiti i na našem portalu.

Prvi je pravobraniteljici u riječ uskočio Mostov Nikola Grmoja i zatražio stanku:

“Imam dva pitanja za vas: Jeste li zadovoljni sa suradnjom Vlade i vašeg ureda i  krši li vlada Andreja Plenkovića ustavna ljudska prava i slobode hrvatskih građana?”

Pravobraniteljica je potvrdno, ali i obrambeno odgovorila:
“Suradnja uvijek može biti bolja, i s Vladom i Saborom. Krši li Vlada zakone međunarodne standardne? Vjerujem da ste pročitali izvješće, u njemu se ukazuje na kršenja prava. Pritom moram reći da istina jest da država krši ljudska prava. No, ona ih i štiti”, rekla je.

Grmoja je nastavio:

“Još 2021. zaprimili ste pritužbu oko gospodina Sabljaka. Sabljak je u pritužbi zatražio da mu zaštitite prava. Vi ste tri puta prosljeđivali predstavke, četvrti put ste zatražili očitovanje koje opet niste dobili i zatim ste odustali od zaštite prava gospodina Sabljaka. Imate niz alata na raspolaganju. Ništa niste poduzeli, ponašate se kao poštar. Mandat vam traje 8 godina, dakle da Plenković dobije još jedan mandat vi biste i dalje bili pravobraniteljica. Imali ste ovdje mogućnost sazvati i konferenciju za medije, upozoriti, niste ništa napravili. Ako se niste kadri suočiti s Plenkovićem, podnesite ostavku”, rekao je i zatražio stanku od 10 minuta.
Stanka je odobrena.

Marija Selak Raspudić govorila je o kršenju ljudska prava.

“Ne smije ih kršiti Vlada niti država. Krše ih osobe koje imaju imena i prezimena. Milić i Katičić i tako dalje, a oni imaju člansku iskaznicu HDZ-a.

Ivana Kekin iz zeleno-lijeve koalicije u replici se dotaknula slučaja Zambije.

“Jeste li kao institucija u javnosti primijetili huškanje i povećan govor mržnje od pojedinaca, političkih stranaka i dijela medija koje je bilo motivirano homofobijom, transfobijom i rasizmom. Imalo je značajan utjecaj na cijelu jednu grupu ljudi koja već i onako jako teško živi”, rekla je.

Pravobraniteljica je odgovorila: “Taj je slučaj otvorio mnoga pitanja. Jesam reagirala i jesmo institucionalno reagirali. I komuniciranjem i dopisima DORH-u i agencijama. Doista je bilo pojava govora mržnje. Došlo je do vrlo štetnog, destruktivnog i opasnog isticanja pojedinih tema koje mogu direktno škoditi”, rekla je.

 

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.