Foto: Guliver Image/Yuri Gripas

Brutalna osveta Trumpovih ljudi: Republikanac ‘pružio ruku’ Bidenu, sasjekli ga istog trena

Autor: Zoran Meter/7dnevno

Povijesni presedani u SAD-u postaju sve češći. Nakon masovnih, na brzinu, i očito sinkronizirano podignutih i vremenski tempiranih sudskih procesa protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, sinoć se dogodio još jedan presedan – u američkom Kongresu. Republikanska manjinska desna frakcija, u simbiozi sa svim demokratima, uspjela je smijeniti republikanskog predsjednika Kongresa Kevina McCarthyja!

Preciznije, demokrati su se u smjeni potonjeg jednoglasno pridružili republikanskom desnom zastupniku Mattu Gaetzu (Florida) koji je opoziv i pokrenuo, i jedanaestorici republikanaca, piše analitičar portala Geopolitika.news Zoran Meter.


McCarthyjevi dugotrajni problemi s njegovim stranačkim (republikanskim) desnim bokom prerasli su posljednjih dana u pravu noćnu moru nakon što je on u posljednji čas postigao kompromis s američkim predsjednikom Joe Bidenom i dogovorio usvajanje 45-dnevnog privremenog proračuna s ciljem izbjegavanja shutdowna tj. paralize rada vlade i državnih tijela u slučaju ne postizanja dogovora o proračunu do 1. listopada.

FOTO: Guliver Image/ REUTERS/Leah Millis

Zbog McCarthyija privremeno odustao od financiranja Ukrajine

Taj je čin izazvao snažno negodovanje desnog krila republikanaca, ali i šok kod mnogih demokrata s obzirom kako je Biden zbog njega privremeno odustao od financiranja Ukrajine odnosno svog kontroverznog prijedloga o dodjeli 24 milijarde dolara Ukrajini u sklopu novog proračuna. Relativno sređivanje tog problema u zadanom razdoblju od mjesec i pol na sebe je preuzeo upravo McCarthy predloživši do kraja mjeseca usvajanje posebnog zakona za jednokratno financiranje potreba Kijeva. O tome je trebao nagovoriti republikanske zastupnike.

Prije dva dana Biden je javno kazao kako McCarthy svoju preuzetu obvezu oko daljnjeg financiranja Kijeva sada mora izvršiti. Podsjetio bih kako je Kevin Mc Carthy na dužnost predsjednika Kongresa došao nakon što mu je republikansko manjinsko desno krilo, odano Donaldu Trumpu, dalo presudnu potporu i time ga na neki način ucijenilo da sluša i njihov glas. Međutim, nezadovoljstvo unutar stranačkog desnog bloka bivalo je sve veće, jer su smatrali kako njihov glas Mc Carthy sve rjeđe sluša, dok se sve češće okreće kompromisima s Bidenom, kako je to bilo i na proljeće – također vezano uz dogovor o proračunu.

Trumpisti bez strpljenja

Tako, sada već bivši predsjednik Kongresa nije bio pobornik niti nedavnog pokretanja procesa opoziva (impeachment) protiv Joe Bidena, što su na kraju uspjeli progurati svojim entuzijazmom tek vođe ključnih kongresnih odbora za bavljenje takvim pitanjima (prije svih Odbor za istrage) koji su u većinskim rukama republikanaca. Dakle, nakon što je Mc Carthy u subotu pozvao na privremeni dogovor o proračunu, čaša strpljenja „Trumpista“ se prelila, tim više što on pritom nije uzeo u obzir niti zaštitu ključnih republikanskih zahtjeva prema Bidenu koji se odnose na rezanje potrošnje ili politiku kontrole državne granice i velikog priljeva ilegalnih migranata u zemlju.

FOTO: Guliver image/AP Photo/Alex Brandon)

Sama činjenica da je više demokrata nego republikanaca glasalo za spomenuti privremeni sporazum Biden-McCarthy, bila je i jasan predznak predstojeće oluje unutar Republikanske stranke koju se nije moglo zaustaviti. Oluje, koja će dodatno potresti ne samo američki politički život u kojem se odvija pravi građanski rat, već će posve sigurno produbiti jaz između svih suprotstavljenih strana unutar ionako ideološki duboko podijeljenog američkog društva.

Trumpu skaču potpore

Koliko je stanje složeno najbolje ukazuje i činjenica da se o svemu oglasio i bivši predsjednik Donald Trump, trenutačno uvjerljivo vodeći kandidat Republikanske stranke za nominaciju za predsjedničke izbore ujesen iduće godine. Prekorio je u utorak republikance u Kongresu na Truth Socialu, riječima: “Zašto se republikanci uvijek bore unutar sebe, zašto se ne bore protiv radikalnih lijevih demokrata koji uništavaju našu zemlju?” Znakovito, nije pružio potporu smijenjenom McCarthyju.

Nije tajna kako Trump nije zadovoljan razinom potpore koju mu pruža republikanska većina u Kongresu u „pravosudnoj hajci“ koju je protiv njega pokrenula Demokratska stranka koja je rezultirala s do sada pokrenutih čak pet sudskih postupaka za različita kaznena djela, što mu ozbiljno prijeti ne samo lišavanjem mogućnosti predsjedničke kandidature, već i lišavanjem slobode odnosno izricanjem zatvorske kazne (čak i dugogodišnje).
Paradoks u svemu tome ogleda se i u činjenici da je, usprkos tome, kao i kontroli velike većine ključnih medija od strane Demokratske stranke, Trump, prema najnovijim anketama, od donedavno potpuno izjednačene rejting pozicije s Bidenom, istoga sada preskočio s visokom razlikom od 52:42 posto potpore.

To je alarm za uzbunu među demokratima!

Unija skreće udesno: ‘Putin je uspio preko trojanaca u njedrima Europe’

Sve su opcije u igri kada je u pitanju američki „politički građanski rat“ u kojem se pojavio još jedan opasni trend, povijesno također ne zabilježen: svatko protiv svakoga, iz suprotnih tabora, počeo je podizati svoje tužbe i pokretati istrage i sudske procese – što prijeti samoj biti američke demokracije kroz njezinu zlouporabu u političke i(li) politikantske svrhe.
Također sada postaje neizvjesna i sudbina subotnjeg dogovora o privremenom proračunu kojeg je supotpisao McCarthy i iza kojeg je stalo manje republikanaca nego demokrata. To pak otvara prostor za nove opasne dubioze i pravu noćnu moru po SAD-e ukoliko bi on propao zajedno s visokom političkom karijerom samoga McCarthyja.

Kako će se ova duboka unutarnja politička kriza, u čiju kulminaciju ulazimo odraziti na američku vanjsku politiku, tema je za posebnu analizu.

Autor:Zoran Meter/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.