Foto: Darko Tomas / CROPIX

BRUNA ESIH ZA DNEVNO! Progovorila o suradnji sa Škorom: ‘Možemo i samostalno ako treba’!

Autor:

Sve je izglednije kako Hrvatsku u srpnju čekaju parlamentarni izbori. U HDZ-u već su odabrali voditelja kampanje, u javni prostor cure informacije kako se DIP već priprema za izbore, a danas nas je dočekala i vijest kako  HDZ planira raspustiti sabor do 22. svibnja. Teren za izbore praktički je spreman. Jasno je da HDZ želi iskoristiti trenutak dok su sva svjetla reflektora uperena u popularni Stožer civilne zaštite i vladu kojoj zbog svega raste popularnost, a posve je neizvjesno kakva će situacija u državi biti na jesen. Na cijelu situaciju za Dnevno se osvrnula zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih.

Bruna Esih smatra kako su Plenković i HDZ vrlo lukavo iskoristili situaciju izazvanu epidemijom te kako je to nimalo ne čudi. Na pitanje slaže li se s ocjenom da je HDZ “ukrao” izbore Esih odgovora: “Izbori nisu prvo što HDZ krade tako da ni to nije iznenađenje. Oni koji sada pokazuju nespremnost ovom situacijom ili se čude, više govore o sebi nego o Plenkoviću i HDZ-u. Za mene je ovo bilo posve očekivano. U hrvatskoj demokraciji, uvjetno rečeno,  ne događa se ništa novoga. Ovi izbori ukoliko se održe u srpnju, možda neće biti nelegalni ili nelegitimni, ali pokazat će kako se Plenković vješto okoristio ovom situacijom”, govori nam predsjednica Neovisnih. 

TKO SU ONI S PLOČE BILI? BILI SU VELIKI. NAJVEĆI: Danas su hrabri oni koji su bili racionalni u Domovinskom ratu

Posve je jasno kako ova situacija ide na ruku isključivo velikim strankama, među ostalim i zbog toga što je pitanje kakva će biti komunikacija između građana i politike s obzirom na epidemiološku situaciju zbog koje bi mogli izostati svi stranački skupovi ili jak marketing na terenu. Iako svjesna činjenice da ih čeka borba, čelnica Neovisnih za Hrvatsku  smatra kako je njena stranka već pokazala snagu i spremnost za parlamentarne izbore. 

“Neovisni za Hrvatsku pripremaju se svo ovo vrijeme, a svoju spremnost pokazali smo i kroz teške trenutke kroz koje je ova stranka prošla. Pokazali smo da iz svega možemo izaći u zajedništvu s drugima, ali i samostalno ako treba“, govori Esih te nadodaje kako tek treba vidjeti kako će borba za vidljivost izgledati u ovoj kampanji s obzirom na situaciju u kojoj bi im neke stvari mogle biti onemogućene. “Nadam se da će građani prepoznati o kakvoj se perfidnoj situaciji radi i da će nas sukladno tome i vrednovati svojim glasom na izborima“. 

Što se tiče partnerstva, predsjednica stranke, Bruna Esih nam kaže kako su oni dovoljno snažni da i sami izađu na izbore, ali otvoreni su za suradnju. ” Ne želimo izlaziti još s detaljnim informacijama, smatramo da ukoliko je svatko za sebe spreman da onda postoji i dovoljno vremena da se razgovara o suradnji. S potenacijalnim partnerima uvijek smo u kontaktu i razgovaramo” kazala nam je Esih. Podsjetimo Neovisni za Hrvatsku u nekoliko su navrata surađivali s HSP-om, s kojima su izašli na europarlamentarne izbore, pa tako vjerujemo da je i sada otvorena ta mogućnost, a da je to tako, potvrđuje i sama Bruna Esih koja kaže kako su prije dva mjeseca prisustvovali njihovom saboru gdje su još jednom iskazali podršku o prijateljstvu ove dvije stranke. 

Kada su postizborne koalicije u pitanju, na naše pitanje o mogućnosti takve suradnje između HDZ-a i pokreta Miroslava Škore u saboru, a o kojoj se naveliko “šuška”, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku potvrđuje da su i do nje stigle slične informacije i da ništa, nažalost, nije nemoguće, iako se nada da to nisu skrivene namjere. Otkrila nam je i što misli o činjenici da se Zlatko Hasanbegović koji je prije nekoliko mjeseci izazvao raskol u stranci koju su zajedno vodili, sada priključio Miroslavu Škori.

“Partnerstvo gospodina Hasanbegovića i gospodina Miroslava Škore također me nije iznenadilo. Kao što znamo, Miroslav Škoro – nakon predsjedničke kampanje u kojoj je sudjelovao i medijske prisutnosti – ima najviše izgleda za okupljanje pojedinih stranaka, iako je za sada to samo Blok za Hrvatsku, pa mu tako i ankete za sada potvrđuju šanse za dobar rezultat na izborima. Miroslav Škoro sigurno će povući neke mandate, a gospodin Hasanbegović je tamo gdje mu je uspjeh više manje zajamčen. Možda me više ovo partnerstvo začudilo zbog vrlo nedavnih riječi Miroslava Škore da se ne želi baviti ideologijom. No, Zlatko Hasanbegović toj koaliciji nudi upravo to. Njegovo djelovanje fokusirano je na povijesne teme i povijesna istraživanja. Ta problematika predstavlja i velik dio moga rada, to je nešto na čemu su prethodno bili zasnovani odnosi mene i gospodina Hasanbegovića. Do sada nisam primjetila gospodina Miroslava Škoru u Gračanima ili na Bleiburgu i mnogim drugim mjestima gdje smo svi osjećali potrebu redovito odlaziti, neovisno o politici ili izborima. Od 2001. godine bila sam na gotovo svakoj komemoraciji, na Bleiburgu posebice. Ukoliko je gospodin Škoro na njima bio i ukoliko ga slučajno nisam vidjela, ispričavam se”, govori nam Bruna Esih te nadodaje kako je jasno da svaka stranka pokušava pronaći uspješan put za ostvarenje svojih politika. 

U kontekstu toga, Bruna Esih poručuje kako podupire okrupnjavanje političke desnice i ne isključuje opciju razgovora i pregovora s pokretom Miroslava Škore. “Nismo nikada unaprijed isključivali bilo koju opciju za zajedničke političke nastupe. I daleko prije nego što je postalo izgledno da će se izbori održati u srpnju, kroz naše javne nastupe davali smo do znanja da smo otvoreni za apsolutno sve razgovore kako bismo definirali zajedničke motive i ciljeve. Upravo i razgovaramo sa svima koji su zainteresirani za suradnju. Miroslav Škoro se još nije javio.”, zaključila je saborska zastupnica i predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih. 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.