fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

BRUKA U SABORU, ON JE SKROZ POGUBLJEN: ‘Danas mi, ovaj, rodno ne ide’. Tijekom minute šutnje cijelo vrijeme mu zvonio mobitel

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nastavljena je 12. sjednica Hrvatskog sabora kojoj je glavna točka rasprava o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 te u tri operacije potpore miru u 2023. i 2024.

Predsjedavajući sjednicom je Furio Radin, najdugovječniji saborski zastupnik kojem uloga vođenja sjednice ne ide baš najbolje s obzirom da ga u svakom trenutku netko mora uputiti što i kako ide po redu.

“Jel’ Atalanta ili Atlanta”, pitao je Radin na početku čitajući naziv misije u koju bi trebali biti upućeni vojnici.


“Atalanta”, ispavio ga je zamjenik tajnika Hrvatskog sabora Ivan Bukarica.

“Ipak?”, upitao je u nevjerici Radin.

Onda su ga zastupnici upozorili da ne može prvo ići predstavljanje u ime predlagatelja, čije ime, usput rečeno, Radin nije imao pojma. Kolege u saboru su ga uputile da su tražili stanke.

SDP-ova Mirela Ahmetović je predložila da se 10. obljetnica smrti bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema obilježi minutom šutnje. Radin je, totalno zbunjen jeR nije dobio nikakvu uputu od predsjedništva Sabora, pristao na tu gestu. No, dogodilo se nešto krajnje neugodno i neprimjereno.

Zastupnici su ustali kako bi odali minutu šutnje tijekom koje je čitavo vrijeme nekome zvonio mobitel. I to, kako se čini, baš nesretnom Radinu jer je zvuk naprasno prestao kada je on sjeo i izvadio telefon iz džepa.

“I hvala lijepo gospodine Ahmetović”, rekao je, prasnuvši u smijeh jer je kolegicu Mirelu oslovio kao muškarca.
“Danas mi, ovaj, rodno mi ne ide”, smijao se Radin kao dječačić.

Saborska zastupnica Dalija Orešković prva je tražila stanku jer, tvrdi, poslovničkim izmjenama ubijena je rasprava u Saboru. Na to se javila HDZ-ovka Marija Jelkovac koja je Orešković optužila da sama krši Poslovnik, a ostalima moralizira.

Stanku je zatražio i Mostov Nikola Grmoja koji se požalio što se raspravlja o sudjelovanju hrvatskih oružanih snaga u međunarodnim misijama, a na čelu Ministarstva obrane imamo HDZ-ovca Marija Banožića, “čiji su kadrovi sudjelovali u nevjerojatnoj pljački u Ini u jeku energetske krize”.
“Jesu li to ljudi koji nam mogu garantirati sigurnost, kada znamo kakve ste kadrove poslali u Ini, kojima Mađari kontroliraju energetske tokove. Neće nam pomoći nikakve mirovne misije dok na ključne pozicije ne stavimo osobe koje će čuvati nacionalne interese. To je rasprava koju trebamo”, rekao je Grmoja.

Nakon toga na redu je izlaganje predlagatelja odluke o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u međunarodne misije, što Radin nije imao pojma. Srećom, Bukarica ga je instruirao.

“To vam je zadnji dan, jelda? Evo što ćemo mi izgubiti”, požalio se dezorijentirani Radin. Nakon predlaganja krenule su replike zastupnika.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.