fbpx
Foto: Franko Colori / CROPIX

BRNADA BI MOGAO NA SLOBODU! Zatvorili ga na psihijatriju, a sada šok: Skakao Darinki po glavi do smrti, a kažu da je bio neubrojiv

Autor: N.K

Nakon što je u riječkom kafiću 6. veljače prošle godine ubio 68-godišnju Darinku Krivec, skačući joj po glavi dok nije prestala davati znakove živote, Roman Brnada (37), mogao bi se naći na slobodi, javlja Jutarnji list.

Trenutno je to samo opcija, ali za manje od mjesec dana preispitivat će se treba li on biti prisilno smješten na psihijatriji. Ako se ocijeni da on dalje ne predstavlja opasnost po sebe i okolinu, moglo bi se dogoditi da bude na slobodi.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda potvrdilo je prvostupanjsku presudu Ike Šarić, sutkinje riječkog Županijskog suda koja je 25. listopada presudila da Brnada nije mogao shvatiti svoje postupke, te mu je izrekla mjeru obaveznog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi s time da stručnjaci nakon šest mjeseci moraju preispitati njegovo stanje i ocijeniti treba li Brnada ostati na psihijatriji ili može biti pušten na slobodu.


Podsjećamo, Brnadu su kamere kafića snimile kako na nasrće na Darinku Krivec s kojoj je ispijao piće. U jednom trenutku, naočigled svih gostiju i zaposlenika, Brnada je skočio na jadnu ženu, gušio ju, bacio na pod i divljački udarao, usmrtivši je na mjestu događaja. U tome ga nisu mogli spriječiti ni konobari koji su ga pokušali odvući od Darinke. Nakon tog stravičnog čina je pobjegao, a nakon nekoliko sati je viđen kako se kreće gol ulicama Rijeke nakon čega se predao policiji.

Brnada se žalio i na ovu odluku tvrdeći da je sud pogrešno utvrdio činjenice, da je povrijedio zakon o kaznenom postupku te je tražio da se njegova žalba, na koju državni odvjetnik nije podnio odgovor, uvaži.

Osim toga Brnada tvrdi kako nije bio ubrojiv kada mu je pročitana pouka o pravima. Iako je sud ocijenio da je razumio pouku, naknadno je psihijatrijskim vještačenjem ustanovljeno da je u kritično vrijeme bio neubrojiv. Tijekom suđenja bio je ubrojiv, ali je odlučio ne iznositi obranu. Krunski dokaz strašnog zločina bila je snimka videonadzora ugostiteljskog objekta, ali i iskazi dvoje konobara koji su pokušali pomoći žrtvi. To što je njegov divljački napad trajao oko minutu, pri čemu je nesretnu ženu usmrtio, Brnada je u žalbi nastojao prikazati kao kontraargument da je pretrpjela izuzetne patnje, međutim Visoki kazneni sud mu nije dao za pravo.

Vikao je i urlao “Kurvo, vještice, umri!, a u zadavanju jakih udaraca nisu ga uspjela spriječiti niti dvojica snažnih mladića, a kad ga je jedan svjedok nakratko uspio odvojiti od žrtve, on se otrgnuo, gurnuo žrtvu tako da je pala, a potom je držeći se rukama za šank, skakao na njezinu glavu zadavši joj smrtonosne ozljede. “U takvom postupanju prvostupanjski sud s pravom uočava upornost, brutalnost, bešćutnost, surovost i osobitu okrutnost optuženika prema žrtvi”, navodi se u presudi.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.