foto: screenshot youtube

Britanski parlament glasa o alternativnim rješenjima za Brexit

Autor: Hina

Britanski parlamentarci u srijedu počinju glasati o alternativama za brexit dok premijerka Theresa May pokušava zadržati kontrolu nad procesom izlaska iz Europske unije i nad svojom vlastitom strankom.

Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije zbog nemogućnosti dogovora o tome kako bi zemlja trebala provesti rezultate referenduma iz 2016. kada je 52 posto glasača reklo da želi izlazak iz EU-a.

Početak rasprave o tzv. indikativnim glasovima očekuje se oko 15 sati, a glasanje će se održati kasnije u srijedu.

Među mogućnostima nalazi se drugi referendum o brexitu, dogovor May i Europske unije, te sporazum koji bi Britaniju ostavio u bliskom odnosu s EU-om.

Do konačnog rezultata neće se vjerojatno doći u srijedu, s obzirom na broj predloženih alternativa. Drugi krug glasanja očekuje se u ponedjeljak.

May je suočena s metežom u svojoj Konzervativnoj stranci gdje neki pozivaju i na njezinu ostavku.

Očekuje se da će ona tijekom dana održati govor iza zatvorenih vrata pred stranačkim Odborom 1922 kako bi uspjela dobiti snažniju podršku.




Čelnici EU su dali dvije opcije Theresi May na summitu 21. i 22. ožujka.

Ili će britanski zastupnici ovog tjedna izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU, uz odgodu do 22. svibnja, ili će sporazum biti odbačen, i London će do 12.

travnja predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obvezati da organizira europske izbore krajem svibnja.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.