Foto: Damjan Tadic / CROPIX / Screenshot/Daily Mail

Britanska novinarka stavila Hrvatsku na stup srama zbog svog sina: ‘Taksist ga je zaključao u autu’

Autor: I.G.

Britanska novinarka Sarah Vine nedavno je objavila priču o navodnom incidentu njenog sina u Hrvatskoj. Vine, koja piše za notorni The Daily Mail, opisala je kako je taksist njenog sina vozio u zaključanom autu jer mu tinejdžer nije htio dati dodatnih 60 eura za vožnju.

Vine, poznata ne samo po svom novinarskom radu već i kao bivša urednica kulture u londonskom The Timesu, objavila je kolumnu koja tvrdi da je njen sin doživio neprijatno iskustvo s hrvatskim taksistom. No, nedostatak konkretnih detalja i nenavedeni grad ili datum događaja dovode u pitanje autentičnost priče. U svom tekstu piše da ju je sin nazvao u 2.33 ujutro, što ju je, navodi, samo po sebi prepalo.

‘Vozač je krenuo urlati na njega’

“Uzela sam telefon i ostala šokirana. Bio je to moj sin, na odmoru u Hrvatskoj. Rekao je da ga taksist Ubera vozi nazad u apartman koji je iznajmio s prijateljima. No vozač je tražio dodatnih 60 eura, koje moj sin nije imao”, piše Vine u kolumni koja je objavljena u Daily Mailu.


Pogledajte kako hrvatska konkurencija pelješi turiste: Njemačku obitelj ‘olakšali’ za tisuću eura

“Kad je moj sin odbio platiti, vozač je krenuo urlati na njega na hrvatskom, zaključao je vrata auta i nastavio voziti dalje od apartmana, u drugi dio grada. Zaključan u autu s ljutitim Hrvatom, sin me prestravljeno nazvao za pomoć. Bila sam izvan sebe”, piše Vine.

Navodi kako mu je uspjela poslati novac preko internetskog bankarstva, nakon čega je podigao gotovinu s bankomata i platio taksista.

Vine je iznijela priče o drugim negativnim iskustvima turista u Hrvatskoj, navodeći da je jedna djevojka, prema njenim tvrdnjama, bila suočena s prijetnjama od strane muškaraca koji su tražili novac i telefon.

‘Djevojci prijetili nožem’

“Jedne večeri, jedna se djevojka odvojila od društva, a trojica muškaraca zaustavila su je i tražila da im preda sav novac i telefon. Rekli su da će je inače izbosti nožem”, piše Vine i upozorava čitatelje na opasnosti destinacija kao što je Hrvatska.
Turist se prepao kada je čuo cifru za taxi vožnju: ‘Sto eura? Neću platiti, zovite policiju’

Kritičari se pitaju zašto Vine nije navela ime grada ili precizan datum incidenta. Odsustvo ovih informacija umanjuje vjerodostojnost njenih tvrdnji i daje povoda za razmišljanje onima koji smatraju da je priča moguće izmišljena ili dramatizirana u cilju privlačenja čitalačke pažnje.
Inače, vjerodostojnost njenih tvrdnji lako je provjerljiva kroz aplikaciju Uber, za koju novinarka tvrdi da je njen sin koristio u vrijeme incidenta. Bilo bi dovoljno da tinejdžer uzme screenshot iz podataka o vožnji. Tamo su vidljivi osobni podaci taksista, registracija automobila te vrijeme i duljina trajanja vožnje. Ovi podaci su lako dohvativi te ostaje nejasno zašto ih Vine nije priložila u tekstu.

Osim toga, The Daily Mail, za koji Vine piše, već je dugo na lošem glasu zbog čestih senzacionalističkih i izmišljenih priča. Ovaj tabloid često je kritiziran zbog iznošenja neprovjerenih informacija i tendencije da preuveličava i dramatizira priče kako bi privukao čitatelje.

Nije poznato zašto mladić događaj nije prijavio policiji.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.