Britanska kraljica pripremila je govor u slučaju nuklearnog rata. Evo što poručuje!

Autor: MiMi

Britanska kraljica Elizabeta II ima pripremljen govor u slučaju izbijanja nuklearnog rata, prenosi Independent.  Kraljičin govor napisan je 1983. u vrijeme Hladnog rata, a javnost je njegov sadržaj doznala 2013. kada je postao dostupan u državnom arhivu. Neki njegovi dijelovi danas više nisu aktualni, no njegova glavna tema, mogućnost nuklearnog rata, nažalost, ponovno je aktualna. Kraljičin govor prenosimo u cijelosti. nadamo se da ga nikada neće izgovoriti:

“Kada sam vam se obratila prije nešto manje od tri mjeseca, uživali smo u toplini i radostima Božića. Naša misli tada su bile koncentrirane na snažnu povezanost između onih generacija koje su bile i onih koje tek dolaze.

Užasi rata činili su se daleko u to vrijeme dok smo moja obitelj i ja dijelili Božićne radosti s rastućom obitelji Commonwealtha. Ludilo rata danas se opet širi našim svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti za preživljavanje usprkos teškoj opasnosti.

Nikada nisam zaboravila ponos i tugu koju smo osjetile moje sestra i ja dok smo slušale ohrabrujuće riječi našeg oca onog sudbonosnog dana 1939. Ni u snu se nisam nadala kako će jednog dana takva dužnost pripasti i meni.

Svima nam je jasno da je opasnost s kojom se suočavamo danas, veća no i jedna prije u našoj dugačkoj povijesti. Neprijatelj više nije vojnik s puškom, ni pilot koji prolijeće nebom nad našim gradovima, nego smrtonosna moć zloupotrebljene tehnologije.

Usprkos svim užasima koji nas očekuju, kvalitete koje su nam pomogle očuvati našu slobodu dva puta u 20. stoljeću, ponovno će biti naša snaga. Moj muž i ja dijelimo s obiteljima diljem zemlje strah koji osjećamo za živote naših sinova i kćeri, muževa i braće koji su odlučili služiti svojoj zemlji. Moj voljeni sin Andrew u ovom je trenutku mobiliziran je sa svojom jedinicom i mi neprekidno molimo za njegovu sigurnost, kao i za sigurnost svih vojnika u zemlji i drugdje.

Samo bliska veza obiteljskog života sada mora biti naša najveća obrana protiv nepoznatog. Ako obitelji ostanu povezane i odlučne, ako ponude sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje za preživljavanjem ne može biti slomljena.




Stoga je moja poruka vama jednostavna. Pomozite potrebitima, pružite utočište usamljenima i onima bez doma i dopustite da vaša obitelj bude izvorište nade i života onima kojima je to potrebno.

I dok zajedno ulažemo sve napore da se izborimo s ovim novim zlom, molimo za našu zemlju i sve ljude dobre volje gdje god bili. Bog vas blagoslovio!”




Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.