BRIGADIR GJURIĆ: ‘Bolnice su popunile svoje kapacitete! Šest je vojnika zaraženo, a 99 ih je u izolaciji!’

Autor: Dnevno

Vojni epidemiolog brigadir Mario Gjurić bio je gost današnje emisije u studiju Večernjeg lista gdje je govorio o epidemiološkom stanju u Oružanim snagama RH te provedbi mjera zaštite.

“Trenutačno je šest pripadnika Oružanih snaga RH zaraženo. Dakle četvorica su u Litvi, jedan je u Zagrebu i jedan u Slavoniji. Njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, ipak se radi o pripadnicima mlađe populacije. Pohvatali smo njihove kontakte te su u izolaciji. Jučerašnji pacijent koji je bio u Infektivnoj klinici s današnjim datumom je već pušten na kućno liječenje”, kazao je brigadir Gjurić

Brigadir je pojasnio situaciju iz Litve gdje je hrvatska poslala medicinski tim. “Još prije tjedan dana pojavio se jedan zaraženi stranac koji je zarazio svoje kolege, a među njima i jednog našeg pripadnika. Došlo je do žurne akcije naše i njemačke liječnice. Proveli su testiranje svih koji su bili u kontaktu u bazi te su stavljeni u izolaciju”, rekao je Gjurić te dodao: “Svi koji su zaraženi u Hrvatskoj oboljeli su od svojih kontakata, ili su bili na putu, ili, kao primjerice posljednji slučaj, kojeg je zarazila supruga, a ona nije pokazivala simptome ali je zaražena u dječjem vrtiću.”

U samoizolaciji je 99 vojnika. “Oni se pridržavaju svega što je propisala država, a dosad nismo imali niti jednu prijavu kršenja izolacije. Moram spomenuti i kako je 76 vojnika već pušteno iz izolacije. Na pitanje kojim rodovima vojske pripadaju zaraženi vojnici, Gjurić  kaže kako je jedan iz zrakoplovstva, a drugi je pripadnik kopnene vojske.

Poručio je međuostalim da se pripreme u kampu ispred KB Dubrava privode kraju: “Očekivali smo da će do danas sve biti gotovo. Naravno ne ovisi sve o nama, ovisi i o ugovornoj firmi Mesar. Čekamo da majstori odrade svoje, a nakon toga ćemo mi dezinficirati kamp te ga predati civilima na upravljanje. Ukoliko se sve to riješi sutra ćemo kamp staviti u pogon. Ako će trebati, vojska će i dalje uskočiti oko održavanja šatora.”

Najavio je i da bi u kamp uskoro mogli stići prvi pacijenti. Situacije je takva da su bolnice popunile svoje kapacitete. Dogodio se i taj potres tako da bi uskoro mogli stići prvi pacijenti u kamp”, kazao je Gjurić te zaključio kako još ima zahtjeva za vojnim dizalicama pri sanaciji štete od potresa.

HRVATSKA VOJSKA POMAŽE: Podiže ekspedicijski kamp i šatore ispred KB Dubrava




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.