Foto: Davor Pongracic / CROPIX

BRANITELJI I DALJE U ŠOKU: ‘Milanović je prekršio Ustav’! Pozivaju na stegovni postupak

Autor: Dnevno

Na izjavu Zorana Milanovića do sada je već oštro reagirao niz braniteljskih udruga, a najnovije žestoke osude dolaze iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH. Oni su otišli korak dalje od drugih te pozivaju Hrvatski sabor da pokrene postupak odgovornosti Predsjednika Milanovića. Tvrde kako Zoran Milanović blati hrvatske branitelje i Domovinski rat. Poručuju međuostalim da su Hrvatske obrambene snage (HOS) po nizu zakonskih odredbi bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“. Nastavno na to smatraju da je Milanović ovom izjavom koju nazivaju sramotnom prekrišio i Ustav. Ostatak priopćenja pročitajte u nastavku.

“U potpunosti osuđujemo skandaloznu i neprihvatljivu izjavu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanović. ‘Treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom.’, komentar je Predsjednika o spomen-ploči poginulih Hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koja je premještena iz Jasenovca u Novsku. Ovo je samo nastavak negativnog djelovanja nekih predstavnika institucija koji ne poštuju Domovinski rat, Deklaraciju o Domovinskom ratu i niz pozitivnih zakona Republike Hrvatske. Podsjećamo Vas, predsjedniče Hrvatskoga sabora, kako još uvijek nije održana tematska sjednica na kojoj bi se raspravilo o učestalosti blaćenja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i nepoštivanju Deklaracije o Domovinskom ratu te donijeli pravni mehanizmi o zaštiti i stvarnoj primjeni Deklaracije o Domovinskom ratu.

Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“ (NN, 121/17, 98/19, čl 3. Zakona o hrvatskim braniteljima).

Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, skandaloznom i sramotnom izjavom o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u) teško je prekršio odredbu čl. 5 Ustava Republike Hrvatske da je „svatko dužan … poštivati pravni poredak Republike Hrvatske“ te kao „Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju je počinio u obavljanju svojih dužnosti“ (st. 1, čl. 5 Ustava RH) tijekom predstavljanja Republiku Hrvatsku na komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja 2020..

Stoga od Hrvatskog sabora zahtijevamo da postupi sukladno svojoj ustavnoj obvezi iz st. 2, čl. 105 Ustava RH i pokrene „postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske“”, kazali su u svojem priopćenju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.