Facebook

Branimir Bunjac – obiteljski nasilnik? Bivša supruga podnijela kaznenu prijavu!

Autor: I. Delić/7dnevno

Kada su prije nekoliko godina snimke osebujnog Ivana Pernara koji je fizički stao u obranu deložiranih građana, preplavile javni prostor, rijetki su mogli pretpostaviti da bi se njegova priča mogla izroditi u nešto – veliko. No, građani siti istih politika i političara, na parlamentarnim su izborima rekli svoje, te buntovnom Pernaru i svojedobnom predvodniku prosvjeda protiv premijerke Jadranke Kosor, dali povjerenje, učinivši njegov Živi zid – parlamentarnom strankom.
Živozidaši u svojoj parlamentarnoj borbi nisu stali, pa su neobične govore i stavove pretočili i u kampanju za europske izbore, koja je rezultirala tek jednim osvojenim mandatom, koji je u konačnici, ovu neobičnu ekipu doveo do raskola, sukoba i nesuglasica… Kako došli, tako prošli – sažeti bi se mogla politička sudbina današnjeg oronulog Živog zida čije se članstvo podijelilo zbog jednog europskoga mandata, ali to što su živozidaši pali u drugi plan ne znači da događanja na tom dijelu političke pozornice – stagniraju.
Štoviše, na toj se sceni zrcale ozbiljni problemi koji nadilaze domenu trivijalne politike, a ključni akter tih nemilih događanja, Pernarov je stranački kolega, Branimir Bunjac, bivši saborski zastupnik, čije se ime već spominjalo na stranicama našega tjednika, kada je u pitanje doveden njegov braniteljski status i uloga u HOS-u.
Ali, kada je Bunjac u pitanju, čini se da, baš kao u onim napornim reklamama, to još uvijek nije sve. Naime, dok on na svojim društvenim mrežama ne prestaje objavljivati fotografije s odmora, našem se tjedniku obratila osoba koja je zbog njegova djelovanja izvan društvenih mreža – zabrinuta za vlastitu sigurnost…!?
No, odmah na početku priče valja reći kako smo komentar na nju zatražili i od samog Bunjca, koji do okončanja pisanja priče, svoje stajalište na navode koji ga ozbiljno kompromitiraju – nije ponudio.

Supruga Borka napustila Bunjca

„Iako bi vjerojatno bilo pametnije da šutim, izvrnute teze, laži i neistine koje se zadnjih tjedana vrte u javnom prostoru, ne dozvoljavaju mi nedjelovanje.  Cirkus koji se dešavao u Živom zidu ima uporište u jednoj osobi i njegovom nasilju, a to je Bunjac. Naime, zašto je Sinčić uzeo mandate ‘gospodinu’ Bunjcu?
Zašto ga je suspendirao i eliminirao sa svih funkcija? Razlog je njegovo nasilje, ucjene i prijetnje kojima se služi”, tvrdi naš sugovornik, prozivajući Bunjca za zlostavljanja, maltretiranja, fizičke obračune, te napade na kolege, na čemu se nije zaustavio.

Bunjac, prema riječima našega sugovornika, zlostavljao je  i vlastitu, sada već bivšu suprugu Borku. Podsjetimo, prije nekoliko tjedana Bunjac je na svojem Facebook profilu objavio kako je njegova supruga napustila njihov dom:

”Donijela je takvu odluku odjednom, bez ikakve najave, nije mi bilo na kraj pameti da bi to ikada pokušala, a kamoli učinila. Praktički sve do zadnjeg dana beskrajno smo se voljeli i podržavali, bili smo u vezi punih 18 godina, sagradili kuću, dobili dva prekrasna sina, proputovali zajedno barem 30-ak država. Sanjao sam je svake noći, a sanjam je i sad. Da ste mi rekli, biraj majku ili suprugu, izabrao bih nju. Da me netko pitao, čiji život da uzmen, tvoj ili njezin, rekao bih uzmi moj, jer njezin je za mene neprocjenjiv. Eto, toliko sam je volio”, napisao je tada u emotivnom istupu Bunjac.

Njegova supruga na to se nije imala potrebe osvrtati, tvrdeći da je riječ o privatnim stvarima. Inače, Borka Bojić, kao vijećnica Živog zida u Skupštini Međimurske županije, donedavno je mijenjala upravo supruga Bunjca, koji se, po svemu sudeći, teško miri s novom vezom svoje bivše supruge.

U novoj vezi u strahu za život…

”Nakon što je saznao za novu vezu svoje bivše supruge, prijetnjama, prisilama i ucjenama prisilio je njezinog partnera na ostavku na mjesto vijećnika u Županiji. Bojeći se za život gospođe Borke, njen novi partner daje ostavku, ali kako prijetnje ne prestaju, a nakon pokolja koji se nedavno dogodio u Zagrebu, oboje su, bojeći se za život, odlučili podnijeti kaznenu prijavu DORH-u zbog konstantnih prijetnji”, prepričava naš dobro upućeni sugovornik, strahujući za psihičko stanje bivšeg zastupnika.

”Bunjcu, sa čime, vjerojatno, niste upoznati, incidenti sa suprugom i sa saborskom službom nisu izdvojeni. U mladosti je imao slične fizičke obračune, a fizički je nasrnuo i na kolegu Vuletića, te na kolege Lukanića i Palfi. Njegovo divljanje u kojem je stolicama krenuo na ovo dvoje, vjerojatno je ostalo zabilježeno na saborskim snimkama. Uspio je izvarati za mandat gospodina Damira Grašića, a njegovo članstvo u sekti Hare Krišna, uvjerilo ga je da Bog želi da on ode u Europski parlament”, prepričava naš izvor moguću pozadinu ove kompleksne priče, dodajući da tu problemima nije kraj, jer Bunjac je, navodno, ostao dužan i čovjeku koji mu je gradio kuću.

”Riješio ga se prijetnjama”, svjedoči nadalje naš sugovornik, te i sam postavlja pitanje – zašto je Bunjčev bivši kolega, danas europarlamentarac, Ivan Vilibor Sinčić, odlučio prijeći preko istine i riskirati vlastiti kredibilitet?

Problematično i opasno Bunjčevo ponašanje…

”Osobno vjerujem da nije htio izdati i izvrgnuti gospođu Borku možebitnim javnim osudama, iako mnogo informacija o ovom bolesniku ni sam ne zna.  Stojim iza toga da se istina treba saznati i da je u javnom prostoru već previše laži”, ogorčeno nastavlja naš sugovornik, napominjući da bi se Bunjac uskoro trebao vratiti u školu, na svoje staro radno mjesto, te da osobe s ponašanjem poput njegova – ne bi trebale imati doticaja s djecom.

”Nijemo promatranje dok nasilnici rade zlo, više ne bi trebalo biti prihvatljivo. Mislim da ljudi ovakvog mentalnog sklopa ne smiju politički djelovati i da je na svakome od nas da ih se eliminira iz visoke politike. Ne tvrdim da bi sve završilo na najgori način, ali želim odraditi svoj dio i imati čistu savjest”, kazuje naš svjedok koji je odlučio prekinuti šutnju. Podsjeća da je Bunjčeva nasilnička povijest, temelje udarila u periodu kada je bio maloljetnik, te da se za njim moguće vuče i kriminalna prošlost. Postavlja i pitanje, kako je Bunjac uopće upisao fakultet, kada je trogodišnju konobarsku školu pao – s nekoliko jedinica?!

„To je čovjek koji ne komunicira s vlastitim bratom, sestrom, sa ženom, a sada ni s dojučerašnjim stranačkim kolegama. Tog čovjeka se iskreno bojim, ne zbog sebe, već zbog svoje obitelji. To je iznimno opasan čovjek i njegova psiha je takva da je u stanju napasti čovjeka. To je čovjek čiji je ego iznad svega, koji je imao vlastitu političku stranku prije nego je ušao u Živi zid, s kojom je propao na lokalnim izborima na kojima je izašao za župana. Prvu je priliku iskoristio da pokuša uništiti Sinčića i da preuzme stranku”, konstatira naš prestravljeni sugovornik, na čije se tvrdnje Branimir Bunjac oglušio.

Nasilnici iz najjačih stranaka…

Je li Bunjac izabrao šutnju kao strategiju zato što je nakon bračnog i stranačkog brodoloma umoran od svega, ili stoga što u svemu tome leži ozbiljnija pozadina? To je pitanje na koje odgovor moraju ponuditi nadležne instuticije, no kada je o nasilju i nasilnicima riječ, valja reći da hrvatska politika od prozivki toga tipa, nažalost – nije cjepljena…

Tako je svojedobno HDZ-ova, Đurđica Sumrak, bliska prijateljica bivše premijerke Jadranke Kosor, povezivala aktualnog SDP-ova predsjedničkog kandidata, Zorana Milanovića, s obiteljskim nasiljem:

”Ja sam čula, imam informacije s kojima nerado izlazim, njihov visoko pozicionirani predsjednik stranke, navodno, je sklon nasilju“, prozborila je Sumrak, aludirajući na Milanovića, na što se na noge odmah podigla četa SDP-ovaca, demantirajući te navode.

I tadašnja saborska zastupnica, Mirela Holy, ustvrdila je kako je puno saborskih zastupnika dobilo veliki broj anonimnih informacija o osobama iz HDZ-a, za koje se govori da su bili privedeni u policiju zbog – obiteljskog nasilja.

Da u vladajućoj stranci nasilnika ima, svjedočila je hrvatska javnost na primjeru njihova bivšeg člana koji još uvijek obnaša funkciju požeško-slavonskog župana. Riječ je o, Alojzu Tomaševiću, koji je privođen zbog obiteljskog nasilja i to nakon što je njegova supruga Mara primljena u požešku Opću županijsku bolnicu s teškim ozljedama. Kasnije je Mara Tomašević u medijima otvorila dušu prepričavajući kroz što je prolazila sa suprugom preljubnikom:

Oglušio se i premijer Plenković…

“Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: ‘Jel’ te to ona zove?’ Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvjetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami, jer sin, snaha i njihovo troje djece koji žive s nama, nisu bili kod kuće. Nakon što sam se pribrala, obukla sam se, sišla dolje i rekla mu da idem na policiju, na što je on opsovao i rekao: ‘Idi!’”, ispričala je Mara koja je supruga zbog nasilja prijavila policiji.

U tom svojem potresnom istupu priznala je i kako je bilo mnogo siutacija kada ju je davio, polupao joj mobitel, jednom joj je razbio nos i oko, a prijetio joj je i da će je ubiti. “Odlučila sam izdržati, misleći da će, valjda, to njegovo nasilno ponašanje popustiti”, ispričala je Tomašević, dodajući da mu je predlagala i razvod, no on to nije prihvaćao, baš kao što njezine apele za pomoć nije prihvaćao niti premijer, Andrej Plenković, kojemu se također obraćala mailovima. Tek kad je priča dospjela u javnost, Tomašević je izbačen iz stranke, a u međuvremenu je Mara Tomašević povukla svoje navode i na sudu.

Tu priča o nasilnicima u politici ne staje, jer zbog sličnih scena u fokusu se našao i Mislav Žagar, koji je osuđeni obiteljski nasilnik. Javnost je za njega posljednji put čula kada se posvađao sa šogorom na zagrebačkoj Trešnjevci, nakon čega je policija privela obojicu. Oni su prekršajnom sucu priznali krivnju, iskazali su i kajanje, te su zbog verbalnog nasilja u obitelji izašli iz te priče s tisuću kuna kazne.

Kad prorade briga za auto i – maligani

U prosincu 2007. godine, dok je bio zamjenik direktora Autobusnog kolodvora, Žagar je zajedno s prijateljem, uhićen zbog vrijeđanja pripadnika Kobri, koji su zaustavili njihovo vozilo. Prijatelj je vozio s gotovo tri promila alkohola u krvi nakon druženja u narodnjačkom klubu, a taj incident primorao je Žagara da napusti funkciju SDP-ova koordinatora za Podsljeme u 1. izbornoj jedinici. Inače, riječ je o tipu koji je u političkim vodama zaplivao 98., kao HNS-ovac, no iz redova te stranke je bio izbačen.

Prije nekoliko mjeseci HDZ-ov bivši direktor HOPS-a, Ivica Modrić, također je imao nasilnu scenu koja javnosti nije promakla. Naime, nasred ceste je pretukao jednog dečka, nanijevši mu teže ozljede glave. Prema informacijama koje su tada dospjele u medije, do okršaja je došlo jer je mladić udario rukom po haubi Modrićeve automobila. Nakon toga, uslijedila je svađa, koja je prema tvrdnjama svjedoka rezultirala tučnjavom, uz Modrićev povik: „Znaš li ti, tko sam ja!?“, pri čemu je, dakako, spominjao i HDZ i svoju direktorsku poziciju.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru, također HDZ-ovac, Mario Pešut, u središtu pažnje javnosti našao se nakon izjava njegova nećaka da je pod utjecajem alkohola napao njega i njegovu majku.

Kalmeta ga branio, sud – osudio…

“Bilo me strah da će nauditi mojoj majci. Nakon što sam mu rekao da je ostavi na miru, dok sam odlazio, stric, koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju, nekoliko me puta udario šakom u glavu i počeo gušiti. Kad sam se oslobodio, pozvao sam policiju. Nisam se osjećao dobro, pa sam potražio liječničku pomoć na Hitnom prijemu istu večer. Želimo da se sazna istina o ovom čovjeku. On je obiteljski nasilnik”, svjedočio je nećak za lokalni Antenazadar, a u obranu kolege, stao je tadašnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

“S obzirom na to da dobro poznajem pročelnika, Marija Pešuta, i prilike u kojima živi, odgovorno tvrdim da pročelnik Mario Pešut, ne samo da nije nikakav obiteljski nasilnik, već upravo suprotno. On sam žrtva je višegodišnjeg obiteljskog nasilja u toj obiteljskoj kući, samo što je godinama šutio, trpio i nije to htio prijavljivati. Štoviše, osobno sam imao priliku svjedočiti jednoj takvoj agresiji na njega u njegovu domu, a ovaj navodni incident upravo je bila još jedna u nizu obiteljskih agresija na njega”, tvrdio je Kalmeta. Nedugo potom, Pešut je osuđen na zadarskom Općinskom sudu.

Požeški gradski vijećnik, bivši HDZ-ovac, Igor Krizmanić, također je prozivan zbog obiteljskog nasilja. Na društvenim mrežama učinila je to njegova kći, tvrdeći da je nad njom provodio nasilje dok su živjeli kao jedna obitelj – osim što ju je tukao i vrijeđao, isto je činio i njezinoj majci tijekom brakorazvodne parnice.

Lalovac i dalje – navodni nasilnik…

”Sjećam se i danas, još iz osnovne škole, kada sam htjela otići na sladoled, pa sam umjesto 5 kuna  dobila glavom o vrata, ali to je u redu, tako očevi vole svoju djecu, zar ne? Sjećam se da više ne mogu podnijeti juhu, jer smo sjedili za stolom dok je nismo pojeli, makar pao i mrak. Sjećam se vike i galame, sjećam se kako je mami gurao papir u usta, sjećam se divljačkog pogleda dok su mu bile ruke oko njezinog vrata. Sjećam se i moje krvi, ostavio ju je na kuhači. Sjećam se i rastave. Sjećam se suza, samoozljeđivanja i upornog pitanja: “ZAŠTO MENE TATA NE VOLI?”, stajalo je u objavi ove djevojke, čije je navode Krizmanić demantirao, najavljujući  i pravni odgovor.

Pravorijek na optužbe koje je protiv njega izrekla bivša mu supruga, dočekao je bivši SDP-ov ministar financija, Boris Lalovac, kojega se teretilo za, navodno, obiteljsko naselje, a prijavu protiv njega, zagrebački Županijski sud je u konačnici  odbacio. Podsjetimo, Lalovca je u rujnu 2016. godine, zbog navodnog zlostavljanja, prijavila bivša supruga Tončika Anastazija Lalovac, koja je svoje navode potvrdila tijekom gostovanja u „Bujici“, tvrdeći da ju je Lalovac u nekoliko navrata tukao u vrijeme dok je bila bolesna. Priložila je i audiosnimku na kojoj se čula njihova svađa, no navode o nasilju demantirao je Lalovac, a potom i – Sud…

Autor:I. Delić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.