fbpx

‘BOŽJI INFLUENCER’ Talijanski tinejdžer Carlo Acutis bit će proglašen blaženim u Asiziju

Autor: S.P./Hina

Carla Acutisa, talijanskog tinejdžera poznatog kao “Božjeg influencera” Katolička crkva u subotu će proglasiti blaženim.

Beatifikacija je korak udaljena od svetosti ili kanonizacije.

Acutis, koji je umro od leukemije u dobi od 15 godina 2006. godine, bio je duboko religiozan zaljubljenik u računala iz Milana, koji je na internet gledao kao na način širenja katoličke vjere.


Prema Nicoli Gori, čovjeku koji promiče Acutisovu svetost, on je bio “normalan dječak poput mnogih drugih”, koji je volio igrati nogomet i družiti se s prijateljima.

Ali Acutis je također pomogao svećenicima da izrade internetske stranice za svoje župe i kreirao internetsku izložbu o vjerskim čudima iz cijelog svijeta.

Njegova majka Antonia Salzano rekla je za Vatican News da je njezin sin “smatran računalnim genijem jer je znao logaritme, znao je izrađivati ​​programe i čitati stručne tekstove o tim temama.”

Acutis je također noću izlazio da dijeli pokrivače i hranu beskućnicima, svakodnevno je prisustvovao misi i darivao džeparac katoličkim dobrotvornim organizacijama.

Godine 2019. papa Franjo pohvalio ga je kao primjer mladim naraštajima digitalnog doba, kojima prijeti zamka “da postanu zaokupljeni samim sobom”, kao i opasnost “izolacije i ispraznog užitka”.

“Carlo nije upao u zamku” i “znao je koristiti novu komunikacijsku tehnologiju za prijenos Evanđelja, za prenošenje vrijednosti i ljepote”, rekao je Papa.
Misa za proglašenje blaženim održat će se u Asizu, rodnom gradu sv. Franje, gdje je Acutis zatražio da bude sahranjen.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.