Božinović se posuo pepelom: ‘Rukovanje u Sisku bila je greška, no situacija je tada bila dobra’

Autor: dnevno

Ministar Davor Božinović rekao je u srijedu da je iz ove perspektive bila greška što se na skupu HDZ-a u Sisku 8. lipnja rukovao s nekim građanima, naglasivši da se u tom trenutku dobro osjećao zbog dobre epidemiološke situacije, a iz današnje perspektive postupio bi drugačije.

„Skup u Sisku 8. lipnja bio je organiziran na otvorenom uz sve epidemiološke mjere, opća situacija u tom trenutku bila je dobra bez novooboljelih od Covida-19. Iz ove današnje perspektive trebao sam možda postupiti drugačije; možemo govoriti da je to bila greška no tada smo se svi dobro osjećali zbog povoljne epidemiološke situacije”, kazao je Božinović na konferenciji za novinare HDZ-a o globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske i EU, odgovarajući na novinarske upite.

„Pokazao sam jednu vrstu slabosti, vidio sam prvi put puno novih ljudi, neke sam odbio laktom a kod nekih sam popustio”, dodao je.

Mediji su ovih dana objavili fotografije s druženja Božinovića sa članova HDZ-a u Sisku 8. lipnja, u njegovoj 6. izbornoj jedinici.

Božinović je potvrdio i da je pretjerano reagirao kada je kategorički tvrdio da se nije ni s kim rukovao, pojasnivši da se nije sjetio detalja događaja te pripisavši to refleksnoj radnji prilikom sastanaka s ljudima.

U razdoblju od 31. svibnja do 8. lipnja u Hrvatskoj je bio zabilježen jedan novozaraženi od koronavirusa.

Na novinarsku konstataciju da premijer Andrej Plenković odbija ići u samoizolaciju Božinović je kazao kako je to netočna tvrdnja, jer ne ne radi o odbijanju. Pri tom je podsjetio na preporuke epidemiološke struke.




(FOTO) Božinović: ‘Kad ste mene vidjeli da se s bilo kim rukujem?’ Pa 8. lipnja nedaleko od Siska…

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) su, naime, sinoć priopćili da nije bilo ‘bliskog kontakta’ prilikom premijerova kratkog susreta, manjeg od tri minute, i fotografiranja bez rukovanja, s tenisačem Novakom Đokovićem prilikom zadarskog Adria Toura. Zato premijer Plenković ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja na koronavirus i samoizolaciju, naveli su iz HZJZ-a.




Ne sluša se ono što govore ovlaštene i educirane osobe

„Više nitko ne sluša ono što govore osobe koje su ovlaštene i educirane, a to su epidemiolozi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Opasna bi bila teza zanemarivati ono što govori struka a povoditi se za izjavama ljudi koji o tome nemaju znanja i koriste to u predizborne svrhe”, rekao je novinarima ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Božinović.

Na upit jesu li građani izgubili povjerenje u stručnost Nacionalnog stožera, zbog uplitanja politike, Božinović je odgovorio da na mišljenje javnosti utječe puno toga, ali ne mogu o stručnim pitanjima govoriti oni koji za to nisu ovlašteni i osposobljeni.

“Kad smo bili suočeni s najvećom krizom javnost je davala veliku podršku Stožeru. Kada smo rezultatima pokazali da se možemo nositi s tom krizom, onda su se počeli javljati razni akteri u političkom životu i počeli mijenjati svoje početne teze”, naglasio je Božinović.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.