Foto: Sasa Buric / CROPIX

BOŽINOVIĆ PORUČIO: HDZ pobjeđuje SDP! Jedan događaj preokrenut će sve!

Autor: Dnevno

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Večernji list govori o odnosima unutar HDZ-a, inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, radu policije… Prokomentirao je i smjenu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Uvjeren je u pobjedu HDZ i rast potpore odmah nakon Plenkovićeve pobjede na unutarstranačkim izborima.

Iz stranačkog “suprotnog tabora” vaš tim prozivaju za otežano prikupljanje potpisa.

Ovo je prva potpuno transparentna i javnosti otvorena kampanja koja se odvija unutar jedne hrvatske stranke i nije neočekivano da svi još nisu razradili mehanizme promocije vlastitih programa s krajnjim ciljem jačanja stranačkih politika, a time i stranke u cjelini. Naravno, pretpostavka za to je da program postoji, kao što je to transparentno sačinio i prezentirao Plenkovićev tim. To je ujedno i predtekst programa stranke za parlamentarne izbore, koji su za naše članove i birače najvažniji. Što se tiče prozivki, na njih je odgovorilo stranačko izborno povjerenstvo kazavši da nisu primili ni jedan prigovor, bilo koga, da postoji problem sa skupljanjem potpisa. S druge strane, Plenkovićev tim nije uputio ni jednu prozivku na račun bilo kojeg od izazivača, ali su uslijedili odgovori na neke neistine koje jednostavno ne mogu i neće proći bez odgovora.

Prema istraživanjima, SDP je prestigao HDZ. Imate li strategiju kako zaustaviti pad?

Uvjeren sam da će se trendovi početi mijenjati nakon što Plenković bude ponovno izabran na čelo HDZ-a. Trenutak u kojem stranka prolazi kroz unutarnju utakmicu sigurno nije najbolji za imidž stranačkog jedinstva i kohezije, a to reflektiraju i ispitanici u anketama. Kad ta utakmica završi, siguran sam da će fokus i članstva i simpatizera biti takav da će davati apsolutnu podršku premijeru koji je već jednom pokazao kako se pobjeđuje na parlamentarnim izborima.

Bez zaokreta udesno?

HDZ je stranka koja je čvrsto u desnom centru i to je mjesto gdje ga je pozicionirao još Franjo Tuđman, svjestan da ako stranka nije u stanju zagrabiti šire od svog članstva, neće moći dobiti većinsku podršku hrvatskih ljudi. I tada su postojale stranke koje su bile desnije od HDZ-a. I, naravno, cijeli spektar stranaka koje su bile u lijevom centru i na ljevici. HDZ je najčešće pogađao bilo najvećeg broja građana i to je recept kojim može pobijediti na sljedećim izborima. Činjenica je da trenutačno postoji porast potpore SDP-u, ali to se može objasniti samo time da je njihov kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima, kao i našim unutarstranačkim izborima. Zoran Milanović u međuvremenu je izišao iz SDP-a, položio prisegu i siguran sam da se u mjesecima i godinama koje dolaze SDP neće moći “šlepati” na njegovom izbornom rezultatu. A kad završe naši izbori, kao što sam rekao, stvari će početi sjedati na svoje mjesto.




Uvjereni ste da će “Plenkovićev HDZ” pobijediti na parlamentarnim izborima. S kime ste spremni koalirati?

Na parlamentarnim izborima najvažnije je ostvariti što bolji izborni rezultat, biti relativni izborni pobjednik jer je naš politički sustav takav da nije realno da neka stranka dođe u poziciju samostalno sastavljati vlast. S druge strane, koalicija ne može biti stvar programa, što se ponekad sugerira, već pregovora nakon izbora. U tom trenutku krenut će se u prikupljanje dovoljne podrške saborskih zastupnika za dobivanje mandata za sastavljanje Vlade. To će biti situacija koju u ovom trenutku ne možemo egzaktno predvidjeti, a HDZ se i 2016. na pregovorima prvo obratio strankama koje su mu programski bliže, a nakon toga je u smislu konfiguriranja većine povlačio poteze koji su bili u tom trenutku najodgovorniji za stabilnost države i rješavanje krucijalnih pitanja u gospodarstvu i politici. Da bismo opet u pregovore krenuli s te pozicije, trebamo se okrenuti sebi i ponuditi hrvatskim biračima jasan, održiv i moderan program HDZ-a koji korespondira s izazovima današnjeg vremena i interesima hrvatskog društva u cjelini.

Dugo se spominje da je sasvim izvjesno kako će se u budućnosti dogoditi velika koalicija HDZ-a i SDP-a.




Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe, niti je to nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje. Znači – ne.

Kako komentirate govor predsjednika na inauguraciji?

Govor je bio uključiv, dao je sliku predsjednikovih promišljanja o vrijednostima i razvoju hrvatskog društva. Također, naznačio je da će se suradnja Vlade i predsjednika odvijati u okviru Ustava, zakona i predsjednikovih ovlasti. Vlada ima svoj program i ciljeve. Na kraju je bitno da svi zajedno radimo u korist građana.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.