fbpx
Foto: NL

BOŽINOVIĆ OTKRIO: Ove tri županije nisu tražile ukidanje propusnica! Njima propusnice ostaju

Autor: Dnevno

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV objasnio je što možemo očekivati tijekom slijedećih dana.

Kako je kazao, od sutra se mijenja način putovanja za sve županije koje su to zatražile.

“Sutra ćemo donijeti odluku sa stožerima Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije, a čekamo i nekoliko njih da se jave. Najveći dio županija zatražio je slobodu kretanja na cijelom području, većina tih zahtjeva je već potpisana. Primorsko-goranska županija nije tražila potpuno ukidanje propusnica, već je podijelila županiju na tri regije.

Neke od njih tražile su slobodu kretanja na području cijele županije, neke su odvojile žarišne točke, a neke su odvojile otoke. Dubrovačko-neretvanska će još uvijek zadržati sustav koji ima sada. Od ponoći najveći dio punktova policije kakve znamo će nestati”, objasnio je i dodao da ukidanje e-propusnica nije zatražila niti Sisačko-moslavačka županija.

Komentirao zatvaranje restorana

Za zatvaranje restorana od strane Državnog inspektorata kazao je da je svima ovo nova situacija te da je bitno poštivanje zakona i propisanih mjera, a da je prioritet zaštita zdravlja građana. “U svemu ovome svi bi trebali pokazati jednu dozu racionalne fleksibilnosti”, objasnio je i dodao da je hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio teskt upute za ovakvu situaciju.

“Najavljeni su sastanci za sutra. Glavni državni inspektor je kazao da, ukoliko svi primijene upute koje nisu teške za ispuniti, obustavit će se rješenja koja su donesena. Pripremaju se mjere kako bi se ovo riješilo. To je pred realizacijom”, dodao je Božinović.

Granice ostaju zatvorene
Iako granice ostaju zatvorene, nada se da možemo očekivati veći pokret ljudi.

“Uz pridržavanje mjera fizičkog odstojanja između ljudi je najjače oružje da se spriječi brzo širenje virusa. Mi ga time ne uništavamo, ali ovo se pokazalo vrlo efikasnim, vidimo to po svim pokazateljima, uključujući broj oboljelih u Hrvatskoj”, objasnio je Božinović i dodao da se situacija svakodnevno prati i u skladu s promjenama na terenu se donose mjere.

“Ja se nadam da se nećemo morati vraćati na restriktivne mjere, a to uključuje da se možemo nadati da će biti nešto i od turizma ove godine”, kazao je. Na upit novinarke kazao je da je bilo svakakvih zahtjeva za e-propusnicom, poput gospodina koji je propusnicu tražio jer mu se supruga ljutila. On je, naime “Zaboravio špek u vikendici”, kazao je Božinović i dodao da nema informaciju je li ta e-propusnica izdana.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.