Foto: Goran Mehkek / CROPIX

BOŽINOVIĆ O SCHENGENU: ‘Neće doći do povećanja ilegalnih migracija’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je početak provođenja šengenskih pravila i ubiranje plodova zajedničkog euro prostora.

Rekao je kako očekuje povećanje broja turista u Hrvatskoj zbog primjene šengenskih pravila i u zračnim lukama, koja su stupila na snagu dan ranije.

Podsjećamo, granične kontrole u zračnom prometu ukinute su između Hrvatske i ostatka šengenske zone u nedjelju, stupanjem na snagu ljetnog reda letenja.

Opisao detalje

Božinović je “siguran” kako će ta činjenica pridonijeti povećanju broja turista u Hrvatskoj. “Već sada po izvješćima iz zračnih luka svi predviđaju povećanje”, rekao je za Hinu.

U tom je kontekstu dodao je da je splitska zračna luka do sada imala otprilike 95 posto putnika koji su morali proći graničnu kontrolu, a sada se procjenjuje da to neće trebati 80 posto putnika.

Tvrdi da većina policajaca koji su nekoć radili na kopnenoj granici prema zemljama šengenskog prostora provodi tzv. kompenzacijske mjere, odnosno patrole u unutrašnjosti teritorija kako bi provjerili je li netko ušao ilegalno u zemlju, a slična situacija postojat će i u zračnim lukama.

“Ukoliko u nekoj od baza podataka s kojima raspolažemo zasvijetli upozorenje, onda takvu osobu, bez obzira je li ispunila uvjete, odvajaju policijski službenici koji će raditi na tim poslovima”, pojašnjava ministar unutarnjih poslova.




Schengen u zračnim lukama neće dovesti do povećanja ilegalnih migracija, smatra Božinović.

“Svi putnici iz trećih zemalja moraju ispuniti uvjete koji se traže za šengensku vizu. Zračni promet sigurno tomu neće pridonijeti”, rekao je između ostalog.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.