Photo: Robert Anic/PIXSELL

BOŽINOVIĆ NA VLADI OBJAVIO ODLUKU: Mjere se produžuju, jedna stvar se mijenja

Autor: Dnevno.hr

Održava se sjednica Vlade.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU). Na sjednici će biti iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

Očekuje se da će Vlada na sjednici govoriti o produljenju mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, što je jučer najavio premijer Andrej Plenković.

Uvodno obraćanje premijera

Premijer Plenković se uvodno obraća, prvo donosi informacije o službenom posjetu BiH.

“Tijekom proljeća će se održati zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara, na njoj ćemo konstatirati stane odnosa o daljnje korake. Taj posjet je važan i u gospodarskom smislu, BiH nam je jedan od najvažnijih partnera. Ovaj posjet možemo ocijeniti vrlo dobrim”.

O epidemiji

“Što se tiče epidemije, vidimo da se nastavlja pad novih slučajeva, no brojevi su i dalje visoki, apeliram da svi koji se nisu cijepili to učine, posebno stariji sugrađani. Zbog pojave novog soja pozivamo ljude da se cijepe trećom dozom od 3 do 6 mjeseci od primitka druge doze. Kroz skoro dvije godine imali smo među najblažim mjerama, spriječili smo otpuštanje, stečajeve. Dnevna briga o vođenju bitke protiv epidemije vodi se kako smatramo da je primjereno, želimo što manje zadirati u ljudska prava, no da bi se ona štitila, preduvjet je da su građani živi.  Zato su nam mjere bile ovako balansirane. U tom kontekstu snažno osuđujem napade i vrijeđanja zdravstvenih radnika u Bjelovaru. Trebamo te ljude zaštititi, vjerujem da će svi oni koji huškaju shvatiti da rade krive poteze, sve se razotkriva pa ljudi jasnije vide tko iza čega stoji i kakve su posljedice”, rekao je premijer.

Hvala Medvedu na prezentaciji o aktivnostima vezanim za obnovu, dodao je. “Jučer nas je bilo nekoliko na konferenciji Economista, svi imamo očekivanja dinamiziranja gospodarstva, sutra je Europsko vijeće, izvijestit ćemo o našim pripremama za uvođenje eura”, rekao je Plenković.
Beroš o epidemiji

“Imamo 4671 novi slučaj zaraze, prije tjedan dana je bilo 4751 slučaj zaraze, to je samo 80 više. U odnosu na tjedan ranije je pad broja zaraženih 1,7 posto”, rekao je ministar Beroš. Velika je popunjenost bolnica, dodao je.

“Liste čekanja već su značajnije skraćene”, kaže. “Cijepljeno je 65.51% odraslog stanovništva. Stiglo je cjepivo za djecu. Posebno se preporučuje cijepiti djecu s kroničnim bolestima. Cijepljenje je potpuno dobrovoljno”, rekao je i dodao da je prevencija koju pruža cjepivo bolja opcija nego medikamendozna terapija.

“Nabavljaju se dva lijeka. Namijenjeni su za liječenje lakšeg oblika te onih koji imaju velike šanse da bolest postane teža, kao i za one s kroničnim bolestima”, objasnio je Beroš. “Dolazak jednog lijeka planiran je 20. prosinca. Daleko je kvalitetnija opcija cijepljenje”, rekao je.
“Počeli smo istraživanje među cijepljenim i necijepljenim radnicima u zdravstvu, objavit ćemo rezultate”, rekao je.

“Od uvođenja covid potvrda otkriveno 9555 pozitivnih osoba, pratimo razvoj situacije s omikron varijantom, on predstavlja velik globalni rizik, pojava izaziva zabrinutost znanstvene zajednice jer nije poznato kakve su joj epidemiološke karakteristike u zimskoj varijanti, nema dvojbe da je zarazniji od delte. Potrebno je držati se mjera i cijepiti trećom dozom. Pridružujem se osudi pokušaja zastrašivanja zdravstvenih radnika, ti plakati su poraz zdrave pameti”, rekao je ministar.

Božinović o mjerama

Naši brojevi zadnjih dana stagniraju, omikron se brzo širi u nizu europskih država, višestruko brže od delte. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu europskih zemalja, omikron bi brzo mogao postati dominantan. To nam ne otvara mogućnost popuštanja. Stožer će danas donijeti sedam odluka. Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina, javnim okupljanjima, javnom prijevozu… Jedna je promjena u javnim okupljanjima – sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca. Promjena je i u mjerama na granici, a vezano uz posebne mjere ubog omikrona. Zabrana ulaska u državu se više ne odnosi na osobe koje dolaze iz Hong Konga. Donesena je nova odluka o uvođenju mjere u socijalnoj skrbi – obaveza covid-potvrda se uvodi i za korisnike centara, pratnju i druge osobe koje u prostorije centra dolaze na poziv ili prema unaprijed ugovorenom terminu”, rekao je Božinović.

Plenković je rekao da očekuje da se odluke donesu danas.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.