Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BOŽINOVIĆ DEMANTIRAO NAJAVE: Ništa od pooštravanja mjera s ‘covid potvrdama’

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak 25. 10. sastao se s članovima Nacionalnog stožera, a tema je bila situacija s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Neki mediji pišu da se raspravljalo o širem uvođenju ‘covid potvrda’, iako je već prošli tjedan Vlada opovrgnula Index i njihov ‘izvor’ te su rekli da se o tome ne razmišlja.

Reakcija na kretanje epidemije

Sastanak se, saznajemo, održao zbog većeg broja zaraženih, a bilo je razgovora o eventualnim potezima i smjerovima djelovanja oko kretanja epidemije.

Podsjećamo, jučer su zabilježena 2293 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 17.841. Među njima je 1091 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent.

Izjavu nakon sastanka daje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Analizirali smo situaciju s korona krizom, analizirali smo brojke. Brojevi rastu, brojevi hospitaliziranih, to je nešto čemu ste svjedoci i to smo najavljivali da će se dogoditi kad dođe jesen, kad će se ljudi početi zatvarati i boraviti u zatvorenim prostorima.

To smo uvijek kombinirali s našim preporukama i pozivom građanima da se cijepe. Osim toga, ne postoje neke posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji. Svatko nakon dvije godine zna vrlo dobro kako se može zaštititi.




I ovaj današnji skup govori ukoliko se nešto organizira po svim pravilima, ne bismo trebali očekivati da se netko ovdje zarazi ili prenese zaraze. I naravno oni koji su cijepljeni ne znači to da je sto postotna zaštita niti da ne može prenijeti zarazu. Ali je najveće znanstveno rješenje koje imamo do sada”, rekao je Božinović.

O COVID POTVRDAMA

“Ono o čemu se danas najviše govorilo kao odgovore je pojačana kontrola mjera koje su na snazi. Maske u zatvorenom prostoru. Također će se nastaviti razgovori vezano za činjenicu da je skoro četvrtina zaraženih iz školskog sustava pa da se eventualno 2 dana radna dana oko Svih Svetih ne ide u školu. Ne bih prejudicirao, to ćemo još razgovarati s ministrom Fucsom”, rekao je i dodao:

“Ono što je HZJZ već objavio i kao preporuku i mogućnost vjerojatno pojačano promoviranje treće booster doze za ljude koje je prema znanstvenim istraživanjima ta razina antitijela u opadanju. To su tri teme o kojima smo razgovarali. Dakle nošenje maski – tu bi trebalo možda i dodatno pooštriti kontrolu jer se ta obveza smatra prilično ležerno.




O POOŠTRAVANJU MJERA

“Najrealnije je ono što sam upravo kazao. Jače inzistiranje na mjerama koje su na snazi, a za covid potvrde, ne razmatramo ih na način na koje se one primjnenjuju u Europi s obzirom da ni one države koje su ih uvele nisu u puno boljoj situaciji zbog toga. To nije opcija”, rekao je Božinović.

“Činjenica da ste se cijepili ne znači da se ne možete zaraziti. Ipak, treba se cijepiti”, rekao je ministar.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.