fbpx
Foto: elysee.fr

BOŽIĆ KOD MACRONOVIH: S 12 godina se krstio, unatoč protivljenju roditelja. Ovako francuski predsjednik slavi blagdane

Autor: Daniel Radman

Nakon odlaska u mirovinu Angele Merkel, mnogi politički analitičari predviđaju kako će se na neslužbeni tron najmoćnijeg europskog političara uspeti francuski predsjednik Emmanuele Macron.

Prema je Macron na predsjedničkoj dužnosti već četiri godine, o njegovoj privatnoj strani, izuzev tabloidnih priča o supruzi Brigitte, malo je poznato. Macron rijetko dolazi na naslovnice izvan onih redovitih, predsjedničkih obveza (slično je i kod nas, dok nije došao u posjet Zagrebu nije baš privlačio neku pozornost), a pogotovo za blagdane.

Primjerice, kad je Božić znamo kako je američka prva dama okitila Bijelu kuću, što je bilo na blagdanskom meniju, a i naravno i što je predsjednik poželio Amerikancima u svojoj božićnoj čestitku. Božić kod Macronovih potpuna je nepoznanica.


Želi poboljšati veze s crkvom

Jedan od glavnih razloga zašto se francuski predsjednik “skriva” za Božić jest taj što u Francuskoj postoji duga i stroga tradicija razdvajanja države i crkve. Drugi razlog je osobna Macronova priroda, tek nedavno je otkrio kako izgleda njegov najklasičniji Božić. Kao i većina ljudi, provodi ga s obitelji.

“Proslavit ću Božić sa svojom ženom, našom djecom i našim unucima”, otkrio je nedavno Macron. Njegova supruga Briggite ima troje djece iz svog prvog braka s bankarom André-Louisom Auzièrom koji je preminuo u prosincu 2019. godine.

Sam Macron, inače, izjašnjava se kao agnostik. Rodio se u obitelji ateista, međutim svojom voljom – navodno i uz protivljenje roditelja – kršten je u katoličkoj crkvi u 12. godini života. No, religijski zanos nije trajao dugo. Već u svojim tinejdžerskim godinama prestaje se osjećati kao vjernik.

Ipak, spone s crkvom itekako je zadržao, nailazeći ponekad i na kritike u Francuskoj, upravo zbog spomenute tradicije i jasne odvojenosti crkve i države. Tako je prije tri godine – obraćajući se biskupima – Macron na užas zagovaratelja laicizma izjavio da je “veza između Crkve i države narušena, došlo je vrijeme da i vi i ja to popravimo“.

Imenovan protokaninikom lateranskog kaptola

U lipnju iste godine otišao je u Rim na svoj prvi sastanak s papom Franjom. Tom je prilikom, nakon druženja s papom, pohodio Lateransku baziliku i preuzeo naslov “počasnog protokanonika lateranskoga kaptola”. Taj je naslov datira još iz 16. stoljeća, od kralja Hernika IV. koji je odbacio protestantizam i prihvatio katoličanstvo, a otad francuski vladari nose spomenutu titulu. Međutim, Macronovi prethodnici je baš i nisu prihvaćali.

Bez obzira što Macron Božić slavi obiteljski, božićni protokol poštivao je, no uglavnom obavljajući protokolarne stvari unaprijed. Uoči Božića posjećivao je francuske vojnike u Africi, darivao je djecu, tek se prošle godine prisilno smirio jer je obolio od koronavirusa i izišao iz izolacije tek na Badnjak.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.