Božo Vukušić prije svjedočenja na visokom zemaljskom sudu u Munchenu na sudjenju Krunoslavu Pratesu zbog pomoci pri ubojstvu Stjepana Djurekovica 1983. godine u Wolfartshausenu

Bože Vukušić otkrio jeziv detalj prve noći u Hrvatskoj nakon robije u Njemačkoj: ‘Ustao sam u 5 ujutro da udahnem zraka, psa više nije bilo!’

Autor: Dnevno

Božo Vukušić, hrvatski emigrant i publicist na Facebook-u je podijelio dio iz svoje nadolezeće knjige u kojem opisuje dan kada se vratio u Hrvatsku nakon gotovo 8 godina provedenih u Njemačkoj gdje je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnog sudjelovanja u likvidaciji agenta Udbe. Prisjetio se velike sreće koju je osjetio taj dan, ali sumnjivo trovanje ispred kuće u kojoj je proveo svoju prvu noć u Hrvatskoj. Samo koji dan nakon, polagao je vijenac na grobu prve hrvatske žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića. Njegovo svjedočanstvo pročitajte u nastavku:

“Dana 10. kolovoza 1983. bio sam uhićen u njemačkom gradu Karlsruheu zbog navodnog sudjelovanja u likvidaciji jednog agenta Udbe te sam 1. lipnja 1984. osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Oslobođen sam 27. ožujka 1991., dakle nakon sedam godina, sedam mjeseci i sedamnaest dana provedenih u zatvoreništvu, od čega tri i pol godine u tzv. izolaciji. Istoga dana u večernjim satima, zrakoplovom njemačke avio-kompanije „Lufthansa“, u pratnji prijatelja Joze Krivića, staroga emigranta iz moga rodnog kraja, te dvojice pripadnika njemačke specijalne policijske jedinice Grenzschutzgruppe-9 (GSG-9), doputovao sam u Zagreb.

Večer uoči oslobađanja, 26. ožujka 1991., oprostio sam se od zatvorskog svećenika Herberta Volza kojemu sam dvije godine bio ministrant u zatvorskoj kapeli u Mannheimu. Dogovorili smo se da će ga telefonski nazvati čim budem imao prigodu i izvijestiti o svojoj situaciji u Hrvatskoj. Međutim, vlč. Volz je sutradan, rano ujutro, opet došao u zatvor, prije nego su pripadnici GSG-9 odveli na uzletište u Frankfurt, rekavši da mi je jučer na rastanku zaboravio nešto reći:

„Znam da si ti danas dvostruko najsretniji čovjek na svijetu – izlaziš na slobodu i vraćaš se u svoju domovinu. Ali pripazi na sebe, da ne završiš na klaonici. U Hrvatskoj te neće dočekati samo prijatelji, tamo imaš i neprijatelja“.

Na zagrebačkom uzletištu „Pleso“ dočekali su me zamjenik ministra iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske Ivan Šimek , predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) Marko Veselica, glavni tajnik HDPZ-a Branko Vidaček i prijatelj Filip Bagić. Nakon dobrodošlice na uzletištu slijedila je fešta u restoranu „Croatia“ na Trešnjevci. Bio je to najveseliji i ujedno najstresniji dan u mome životu.
Prvu noć nakon povratka u domovinu prespavao sam, u organizaciji HDPZ-a, u kući bivšeg političkog zatvorenika Grge Mikelića u zagrebačkom naselju Kozari bok. Pred njegovom kućom dočekao nas je pas koji je lajao na mene jer me nije poznavao. Probudio sam se oko 5.oo sati ujutro i izašao iz kuće nadihati se zraka slobode. Nakon kratkog vremena primijetio sam da nema psa u dvorištuj. Kad je Grga Mikelić ustao, ispričao mi je kako je oko tri sata u noći čuo da pas čudno zavija. Dok je sišao u dvorište, pas je već bio mrtav – netko ga je otrovao.

Na Veliki petak, 29. ožujka 1991., otputovao sam u rodni Šestanovac te sam Uskrs dočekao u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Katuni-Kreševo. U ranim, jutarnjim uskrsnim satima, 31. ožujka 1991., zbio se sukob hrvatskih redarstvenih postrojbi s pripadnicima srpsko-četničkih paravojnih snaga na Plitvicama, pri čemu je pala prva hrvatska žrtva u Hrvatskom domovinskom ratu Josip Jović. Kako je Jović bio rodom iz Aržana, udaljenog petnaestak kilometara od Šestanovca, tajnik HDPZ-a Branko Vidaček zamolio me je i potom brzojavno opunomoćio da u ime HDPZ-a nazočim Jovićevu sprovodu te položim vijenac i zapalim svijeću na njegovu grobu.”
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.