‘Bože moj, majko moja, što nam se ovo događa’: Vapaj štićenice Doma u slučaju koji trenutno potresa Hrvatsku!

Autor: Daniela Delale

“Bože moj, majko moja, što nam se ovo događa”, zavapila je starica u suzama s drugog kata Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Bila je na katu koji se iseljavao zbog zaraze deset štićenika koronavirusom, piše Dalmatinski portal.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako nitko od štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne kojima je potvrđena zaraza koronavirusom u ovom trenutku nije životno ugrožen, a još nije poznato kako je došlo do “proboja” virusa u Dom.

“Osim deset pozitivnih ima još nekoliko štićenika koji imaju blaže simptome i nitko nije životno ugrožen”, rekao je Capak u emisiji Novi dan N1 televizije.

Ustvrdio je da nitko u Zavodu nije znao da je dio štićenika već nekoliko dana imao temperaturu. “Ne, mi to nismo znali”, rekao je Capak.

Napomenuo je kako je prije neki dan bilo febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima s drugog od ukupno tri kata Doma, pa su epidemiolozi nakon preliminarne snimke situacije na testiranje dali deset briseva i svi su se pokazali pozitivnima na koronavirus.

Nakon razmatranja situacije i diskusije s epidemioloziima te županijskim Zavodom za javno zdravstvo i splitskim KBC-om sinoć je, istaknuo je, zaključeno kako je najbolja varijanta da se štićenici s drugog kata evakuiraju u splitsku bolnicu na Križinama, gdje ima dovoljno prostora za izolirane pacijente.

(VIDEO) Splitska policija se ispričala zbog policajca koji je vikao na novinarku: Pokazao je nedostatak pristojnosti!




Nakon što se prvi slučaj zaraze koronavirusom u domu za starije dogodio u Hrvatskoj, splitski SDP zatražio je u srijedu inspekciju u splitskom Domu za starije osobe u Vukovarskoj ulici te da se u svim domovima za starije i nemoćne u tom gradu provodi tjedno testiranje svih štićenika.

U splitskom Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici jučer je utvrđeno da je deset korisnika zaraženo novim koronavirusom te je do jutros u osam sati 42 štićenika transportirano u KBC Split, još osmero tamo će ih biti prebačeno tijekom jutra.




Splitski SDP jutros je upozorio kako zabrinjavajuće zvuči izjava ravnatelja tog Doma Ivana Škaričića kako su štićenici prije desetak dana počeli imati čudne simptome što je kulminiralo povišenom temperaturom kod čak 15 štićenika.

“Nažalost rezultati testiranja su pokazali zarazu COVID-om 19 kod 10 štićenika dok se daljnji rezultati očekuju danas u toku dana. Neshvatljivo je da je prošao toliki broj dana od početnih simptoma koji bi mogli naslućivati na zarazu Covidom19 sve do samog testiranja. To je nažalost dovelo do širenja zaraze i ugroze zdravlja mnogih štićenika.”

Zbog svega navedenog, SDP traži da se provede inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i da se analizira postupanje ravnatelja i djelatnika ustanove kako bi se nedvosmisleno utvrdilo je li riječ o propustu ustanove ili možda epidemiološke službe.

“Kako štićenici Doma spadaju u rizičnu skupinu te su izloženi velikom riziku ukoliko dođe do zaraze, predlažemo da se u svim domovima za starije i nemoćne na području Splita provode redovito testiranja na tjednoj bazi i to svih štićenika bez iznimki kako bi se smanjila opasnost od širenja ovog virusa ili se detektirala na vrijeme”, priopćio je SDP uz poruku: “Budimo odgovorni prema našim starijima i čuvajmo njihovo zdravlje”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.