Foto: Zagrebačka nadbiskupija

BOZANIĆ POSLAO ZNAKOVITU PORUKU: ‘Nema nas puno u Hrvatskoj i ne smijemo se dijeliti’

Autor: Dnevno.hr

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 15. siječnja 2022. euharistijsko slavlje prigodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Kardinal Bozanić u homiliji je naglasio kako trideset godina za jednu državu nije puno, ali je “dovoljno da se prepoznaju vrijednosti njezina rasta; da se ojača spomen na prijeđeni put; da se razmotre novi izazovi i sigurnije zakorači u budućnost.”

“I naš je hrvatski narod djelovao raspršeno, nepovezano, podijeljeno, a ponekad i obeshrabreno. Nije imao vlastitu državu i kao takav nije bio subjekt međunarodnoga prava. Ljudi koji su u sebi nosili čežnju za pravednim težnjama i koji su gradili na plodovima ranijih naraštaja, na njihovim nadama i vrjednotama, nisu štedjeli snage u buđenju i skupljanju dobra. Među njima je svakako i prvi predsjednik hrvatske države, dr. Franjo Tuđman. Jednako tako, ne smije blijediti spomen na hrvatske branitelje, osobito dragovoljce; na nesebične i samozatajne promicatelje ljubavi prema bližnjima u domovini i iseljeništvu”, rekao je kardinal Bozanić i nastavio:

“Čudnim putovima Božja providnost ostvaruje svoj naum. (…) Bez obzira s čime se morali suočavati u idućim desetljećima, važno je ne zaboraviti da smo u Božjemu naumu; da Bogu trebamo biti i ostati vjerni, ako želimo da nas vodi Božji Duh. Potrebno je da ne budemo oholi i neosjetljivi za Božje zapovijedi”, poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal je naglasio kako je danas važno da ne prestanemo “‘priznavati sebe’ u Hrvatskoj, a to znači gajiti dobro i otklanjati zlo. Danas je potrebno unutarnje priznanje, što će reći: graditi odgovornost prema državi, njezinom dostojanstvu, ugledu i napretku. Naš narod, naši državljani znaju da je jedini napredak tihi i postojani put dijaloga u izgradnji zajedništva, povezivanja, međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nema nas puno u Hrvatskoj i ne smijemo se dijeliti i jedni druge potkopavati. Ponekad se čini da ima više kandidata za vodstvo, nego li za odgovorno i vjerodostojno vršenje vlastitog aktualnog zadatka. Znak je mudrosti vrjednovati i radovati se uspjehu, bez obzira s koje strane on dolazi, jer to postaje zajedničko dobro. Potrebno je čuvati hrvatski identitet, ali ne dozvoliti zatvaranje, nego naprotiv treba se otvarati, „potrebno je širiti vidike“, kako kaže papa Franjo, što donosi nove mogućnosti razvoja.”

Na kraju homilije kardinal Bozanić poručio je: “Neka ova trideseta obljetnica bude izazov za jasne i moguće projekte koje traže kontinuitet i uključivanje svih aktera društva i svih građana. Neka ova obljetnica bude prilika za razvoj novih stilova upravljanja, oslobođenih nepotrebnih birokratskih usporavanja, već usredotočenih na služenje drugima i uvijek orijentiranih na opće dobro.”

Prije završnog blagoslova Kardinal je istaknuo kako je sveta misa “ono što je odgajalo i sačuvalo hrvatski narod tijekom povijesti. To je gradilo naše zajedništvo i naš identitet. Stoga smo i danas slavili upravo tu misu za našu Domovinu s puno pouzdanja u Boga, da je to snaga koja nas i danas ne samo čuva nego nam pomaže otvoriti se novoj budućnosti.”
Misnom slavlju prisustvovali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri i ministrice u Vladi RH, predstavnici Hrvatske vojske te ostali predstavnici društva, kulture i znanosti.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.