Photo: Josip Regovic/PIXSELL

‘BOŠNJAČKO PONIŽAVANJE HRVATE TJERA NA SURADNJU SA SRBIMA’: Osvrt na Dodikov dolazak u hrvatsku metropolu

Autor: Tihomir Dujmović

Čini se da su bosanski Srbi razaznali, u Milanovićevom prkosu Bošnjacima glede odlikovanja generala Jelića, da na Pantovčaku imaju sugovornika glede borbe protiv bošnjačkog hegemonizma u BIH. Savršeno su odabrali trenutak nakon što je Bakir Izetegović arogantno najavio da će Bošnjaci i ubuduće Hrvatima i na drugim razinama postavljati hrvatske predstavnike, da Dodik posjeti Zagreb.

Jedino tako se može objasniti ovaj žuran, nenajavljeni Dodikov helikopterski dolazak u hrvatsku metropolu. Dodik nam otkriva da dio bošnjačke politike podržava dolazak migranata i to upravo u bihačko područje i da je i to neodrživo te da o tome valja razgovarati, kao što je nužno razgovarati o promjeni izbornog zakona.

Naime, Dodik je savršeno u pravu kad konstatira da je Komšić izaban bošnjačkim glasovima i da provodi bošnjačku politiku te da danas u Predsjedništu BIH postoje dva bošnjačka člana i jedan srpski. Takvo pak bošnjačko ponižavanje Hrvate jednostavno tjera na suradnju sa Srbima.

Dodik u Zagrebu otkriva da nakon objave dokumenta bošnjačke strane pod nazivom „Nova BIH“ koji je objavljen prije godinu dana, nema dvojbe ni dileme o ciljevima bošnjačke politike. On tvrdi da u tom dokumentu u njihovoj „novoj BIH“ nisu predviđeni nikakvi entiteti, već samo građanska BIH i da je to posve neprihvatljivo drugim konstitutivnim narodima u BIH.

Milanovićeva ambicija da razgovara sa svim predstavnicima BIH je sjajna vijest, kao i potvrda Bakira Izetrbegovića da je i on danas bio pozvan u Zagreb. Milanovićeva želja da se počne razgovarati o položaju Hrvata u BIH je svakako dobrodošla, ali tek ćemo vidjeti može li dogovor u BiH pomaknuti s mrtve točke. Nastave li Bošnjaci sa svojim prezrivim odnosom prema Hrvatima u Federaciji, ova neprirodna koalicija Hrvata i Srba, nepravedna obzirom na srpsku agresiju, će se silom prilika nastaviti.

Jesu li moguće bilo kakve promjene u tom kontekstu, bit će jasnije nakon Izetbegovićevog posjeta Zagrebu, ako se odazove na Milanoviće poziv. Zoran Milanović se ovom inicijativom za razgovore s čelnicima dvaju naroda u BiH uhvatio velikog posla koji se samo može pozdraviti. Da se boje suradnje Hrvata i Srba u BiH svjedoče nervozne reakcije Sarajeva koje je cijeli dan histeriziralo glede Dodikovog posjeta Zagrebu, premda je jednako tako Đaferović putovao u Tursku, a da nikoga ništa nije pitao. Kao i Komšić u sjevernu Makedoniju.

Na potezu su Bošnjaci kojima mora biti jasno da se s Hrvatima ne može razgovarati tako da im se arogantno najavi da će im ubuduće Bošnjaci birati i druge predstavnike jer je to eklatantno kršenje Daytonskog sporazuma i nužno izaziva suprotne reakcije. Jedna od njih je i ovaj posjet Dodika Zagrebu koji jasno pokazuje da će se Hrvati na svaki mogući način boriti za svoju poziciju u BIH.  Ako treba i s crnim vragom, da bi se dosegnula prava koja su im zajamčena, a Bošnjaci su im ih doslovno “mučki oteli“.




SASTALI SE MILANOVIĆ I DODIK: ‘Hrvatska je spremna dati svoj doprinos za stabilnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu’

TAJNA VEZA PLENKOVIĆA I DODIKA! Je li ovo pozadina njegova posjeta Zagrebu?




Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.