FOTO: Screenshot

Bosna i Hercegovina prepustit će Hrvatskoj procesuiranje umirovljenog generala HVO Zlatana Mije Jelića

Autor: Ines Brežnjak

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u četvrtak je objavila kako će Bosna i Hercegovina prepustiti Hrvatskoj procesuiranje umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatana Mije Jelića, optuženog za ratne zločine.

Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore, objavili su kako je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH da se Jeliću sudi u Hrvatskoj jer on tamo živi, a pravosuđu u BiH nedostupan je otkako je 2016. protiv njega podignuta i potvrđena optužnica.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen”, navedeno je u sudskoj odluci donesenoj na temelju prijedloga državnog tužiteljstva podnesenog još u listopadu 2019.

Zlatan Mijo Jelić u BiH je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Mostara, a tereti ga se da je kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik odbrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Prema optužnici, Jelić je odgovoran za etničko čišćenje, protuvpravno lišenje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i u živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994.

Jelić je još 2017. izjavio kako je spreman suočiti se sa suđenjem u Hrvatskoj ustvrdivši kako nije počinio nikakve zločine.

“Ako optužnica bude potvrđena spreman sam se pojaviti pred hrvatskim pravosuđem, bez obzira što mi se optužnicom niti jedan zločin osobno ne stavlja na teret”, kazao je Jelić gostujući u emisiji “Otvoreno” HTV-a.




Pokolj u Busovačkim Stajama: Zločin Armije BiH, po opkoljenim Hrvatima pucali su sa svih strana




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.