Foto: Guliver

Boris Pistorius sablaznio Europu, zaokret u Njemačkoj ‘Moramo biti spremni za rat’

Autor: I.G.

Njemački ministar obrane, Boris Pistorius, iznio je ozbiljno upozorenje o mogućoj prijetnji ratom u Europi te je naglasio nužnost jačanja vojnih snaga radi očuvanja mira u regiji. Tijekom intervjua za njemačku televiziju ZDF, Pistorius je istaknuo da države poput Njemačke moraju povećati svoju vojnu sposobnost i promijeniti stav prema mogućnosti rata.

“Trideset godina mirovnih dividendi, 30 godina bez Varšavskog pakta kao prijetnje značile su da Bundeswehr, kao ni druge oružane snage, nisu u stanju u kakvome bi inače bile”, rekao je za ZDF a na engleski je preveo Newsweek.


Ovaj poziv na jačanje vojnih kapaciteta dolazi u kontekstu sve većih prijetnji poput ruske agresije i sukoba na Bliskom istoku. Podsjetimo, ruska invazija na Ukrajinu počela je u veljači 2022. godine, šokiravši mnoge u Europi koja nije iskusila sukob takvih razmjera od Drugog svjetskog rata.

‘Ne možete ti nadoknaditi potrošnju’

Od početka sukoba u Ukrajini, neke europske države su povećale izdatke za obranu, a NATO je pojačao svoje snage duž istočnog krila Europe koje graniči s Rusijom. Također, njemački kancelar Scholz najavio je povećanje vojnih izdataka za 100 milijardi eura nakon invazije Moskve.

“Ne možete ti nadoknaditi potrošnju u 19 mjeseci. Niti kroz proizvodnju, niti kroz nabavu, niti kroz bilo što drugo. Naš standard za jačanje obrane mora biti što brži i energičniji”, rekao je Pistorius.

Urlikanje ‘Allahu Akbar’ na stanici možda će ju stajati života: Upucali je bez milosti, evo što se zna

“Moramo se naviknuti na ideju da bi u Europi mogla postojati prijetnja ratom. To znači da moramo biti spremni za rat. Moramo ojačati obranu i pripremiti Bundeswehr i društvo za to”, rekao je Pistorius.
Nije precizirao je li potencijalna prijetnja ratu povezana s Rusijom ili nekim drugim čimbenikom. Njegove izjave izazvale su živahnu raspravu u Europi, posebice u zemlji koja je imala oprezniji pristup sudjelovanju u sukobima na istoku Europe.

Foto: Guliver/AP Photo/Virginia Mayo

Veći budžet za obranu

U srpnju je njemačka vlada odobrila nacrt proračuna kojim će se troškovi obrane povisiti na 2% BDP-a, što je cilj NATO-a za članice. Ipak, Reuters izvještava da je takva strategija odbačena u korist petogodišnjeg plana od 2%.

Na upit o zabrinutosti da se Njemačka, u kojoj je nakon pandemije zabilježena visoka inflacija, ne privikava dovoljno brzo na prijetnju rata, Pistorius je rekao: “Sve što je pokvareno u 30 godina ne može se nadoknaditi u 19 mjeseci.”

Dodao je međutim da će do kraja godine vlada posvetiti više od dvije trećine od 100 milijardi eura “posebnog fonda” za vojne ugovore. Pistorius je ipak upozorio da je “problem u tome što ugovori još uvijek ne osiguravaju izravno proizvodnju i isporuku”

U Njemačkoj objavljen manifest, dosta im je migranata: ‘Ako želite živjeti tu, ovo su pravila’
“Za to je opet potrebno vrijeme”, rekao je.

Njemačka se suočila s nizom kritikama zbog sporog odgovora na rusku invaziju i zbog odbijanja da posudi Ukrajini neke od svojih tenkova Leopard dok je Kijev čekao na narudžbu obnovljenih. Nakon što su drugi saveznici ponudili svoje, pristala je poslati 18 novijih tenkova Leopard.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.