7Dnevno

BORBA ZA VRH HSP-a: Gradonačelnik Popovače Josip Mišković protiv doktora Ivice Granića

Autor: 7Dnevno

U ne tako davna vremena, početkom 2000-ih, Hrvatska stranka prava bila je respektabilna politička opcija s parlamentarnim statusom. Bila su to ona vremena u kojima su pravaše u saborskim klupama predstavljali Anto Đapić, Pero Kovačević, Tonči Tadić, Ruža Tomašić i ljudi na koje se gledalo s određenim poštovanjem, oni su krojili politiku na hrvatskoj desnici te se smatralo da će pravaši postati sigurna treća opcija u zemlji u kojoj se birači vrte oko HDZ-a i SDP-a, smjenjujući jedne i druge s vlasti u intervalima. Vrijeme je, međutim, učinilo svoje, dio je učinio Ivo Sanader, a dio zavađeni pravaši između sebe pa se stranka raslojila na nepregledne frakcije i strančice koje je danas gotovo nemoguće pobrojati, a vrijeme je utjecalo i na to da pravaši ostanu bez svojeg parlamentarnog statusa. U Karamarkovoj eri u sabornici su ih zastupali Ivan Tepeš i Pero Ćorić iz HSP-a AS-a, no ta se stranka s vremenom ugasila i pokleknula pod financijskim problemima te nestala iz javnog spektra. Sa strankom je iz javnog prostora nestao i Tepeš kojega je HDZ negdje zbrinuo, Ćorić se u politiku pokušao vratiti koketirajući s Đapićem, no bez pretjeranog uspjeha, na površini je ostala tek Ruža Tomašić koja se pridružila Hrvatskoj konzervativnoj stranci i stasala u heroinu hrvatske desnice, i to zahvaljujući uspjesima i zalaganju u europskom parlamentu. 

Potreba za novim

Nedavno održani parlamentarni izbori na trenutak su u prvi plan gurnuli stožernu pravašku stranku – Hrvatsku stranku prava kojom ravna Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik i uspješni pivar, s kojim se ova stranka nastojala vratiti na staze stare slave. Dok se raspravljalo o potencijalnom ujedinjenju desnice koja se trebala udružiti sa Škorinim pokretom, Starčevićevi pravaši sastančili su s Tomislavom Karamarkom i njegovom prijateljicom Brunom Esih, a premda je Karamarko nakon naprasnog privođenja njegove supruge Ane od političkog angažmana odustao, Starčević i Esih sa Škorom nisu uspjeli pronaći zajednički jezik pa su se na parlamentarnim izborima okušali kao koalicijski partneri za koje se u startu znalo da nemaju nekog potencijala. Štoviše, desničari su Bruni Esih, pa i samom Starčeviću to odbijanje Škore spočitavali kao novi pokušaj raslojavanja na desnici. Premda su oni tvrdili da to nije tako, rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da birači na njih više ne računaju, baš kao što su europski izbori otkrili da su konzervativci skloniji suverenističkim opcijama negoli soliranju Brune Esih koja se u Saboru nije uspjela nametnuti kao velika govornica, čime je propustila priliku brendirati se u političarku koja je sposobna osvojiti mandat. Za razliku od nje, mandat je osvojio Zlatko Hasanbegović, stari prijatelj bivše zastupnice Esih, koji je na vrijeme detektirao da uz nju neće politički preživjeti. Ostanak bez mandata, nezastupljenost u medijima, potreba za nekim novim, mladim licima i nešto drugačijom politikom, sve su to razlozi zbog kojih se Hrvatska stranka prava odlučila na unutarstranačke izbore, na kojima Karlo Starčević nema namjeru sudjelovati kao kandidat za predsjednika. Upućeni kažu da je stranku odlučio prepustiti mladim ljudima te da se povukao bez povišenih tonova, pomalo umoran od politike i svega onoga što politika nosi. 

“Hrvatska stranka prava nije ostvarila onaj rezultat koji je bio očekivan te je zbog toga, na prijedlog predsjednika Karla Starčevića, Predsjedništvo Hrvatske stranke prava donijelo odluku o žurnom održavanju Sabora Hrvatske stranke prava, i to već u drugoj polovici listopada ove godine, na kojem će biti izabrano novo stranačko vodstvo. To je odgovoran, demokratski čin koji zaslužuje poštovanje te apeliramo na sve vas da vrijeme koje je pred nama iskoristimo za konsolidiranje naših redova te za analizu političke situacije u kojoj se stranka našla nakon ovih izbora”, poručuju pravaši na internetskim stranicama svoje stranke na kojima pozivaju članstvo na zbijanje redova. I uistinu, pravaši su odlučili zbiti redove pa se kao potencijalni kandidati za predsjednika stranke spominju dvojica provjerenih i medijski najeksponiranijih kadrova. Jedan je od njih gradonačelnik Popovače Josip Mišković, čovjek koji korijene zapravo vuče iz Šimića u susjednoj BiH, gdje je rođen 1960. godine. No, od 1967. živi u Popovači, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se zaputio u Zagreb, gdje je završio višu školu. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike, godinama je radio u Končaru, a zatim se početkom rata dragovoljno uključio u obranu zemlje kao pripadnik 125. brigade HV-a. Nakon što je razvojačen, zapošljava se u kutinskoj Tehničkoj školi, gdje se zadržao tri godine, a sreću je zatim, uz ostalo, okušao i kao privatni poduzetnik. Pravašima bi Mišković trebao biti dobro poznat jer je u stranci aktivan još od devedesetih, on je voditelj njihove popovačke podružnice još od 1997. godine, dok se u lokalnu politiku uključio početkom 2000-ih, kada je postao općinski vijećnik, a četiri godine poslije i načelnik općine Popovača koja je 2013. godine dobila status grada, čime je Josip Mišković postao njezin prvi gradonačelnik. Na lokalnim izborima 2017. godine ponovno je izabran za gradonačelnika Popovače u prvom krugu sa 55,75 posto glasova. 

Drugi kandidat

Miškoviću bi pak trebao konkurirati doktor Ivica Granić, za kojega mnogi tvrde da bi bio pravo osvježenje na čelu stranke. Osim što uživa potporu Karla Starčevića, Granić vrlo dobro poznaje kako funkcioniraju mediji, a to je HSP-u u ovim trenucima prijeko potrebno. Granić je u Domovinskom ratu bio na visokim funkcijama, bavio se specijalnim oblicima ratovanja u Ministarstvu obrane, a ostao je zapamćen i kao zapovjednik kultnog DID voda, odnosno Voda za dokumentarno-informativnu djelatnost. I on korijene vuče iz susjedne BiH, rođen je u Ljubuškom, diplomirao je povijest, a potom i novinarstvo te odnose s javnošću, poznat je i kao dugogodišnji novinar, ali i urednik niza medija, poduzetnik i hotelijer, a uza sve to je i predavač na nekoliko visokoškolskih institucija u Zagrebu, dok ga dubrovački studenti poznaju kao predavača Odnosa s javnošću. Kako se nametnuti u javnosti, koje teme otvarati i na koji način se oporaviti, pitanja su na koje HSP odgovore tek mora pronaći, prije toga morat će riješiti dvojbu tko će ih povesti u nove pobjede te vratiti na staze stare slave, vraćajući im s vremenom i parlamentarni status, jer kada se sve zbroji i oduzme, bez obzira na razne oscilacije, ova stranka svih ovih godina uistinu je bila i ostala čuvar konzervativnih vrijednosti i načela, što je u hrvatskom političkom košmaru još itekako potrebno. 




Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.