Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

BORBA ZA VLAST U HDZ-u ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: Plenković mora zadovoljiti ambicije svog predsjednika Sabora i ministra policije

Autor: 7dnevno

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić godinama je slovio za jednoga od najmoćnijih HDZ-ovih lokalnih moćnika, a tajna Barišićeva političkog opstanka zapravo nije nikakva enigma. Bio je dobar sa svim šefovima, na vrijeme se priklanjao onoj struji kojoj je trebalo i daleko od očiju javnosti po vlastitim pravilima rukovodio je svojim gradom a da ga nitko ništa nije pitao. Upućeni će reći kako je za Barišićevu političku karijeru najzaslužniji bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker, koji je ovog direktora lokalnog velikogoričkog radija prepoznao kao poduzetnika bez mrlje u karijeri, koji je sposoban parirati tadašnjem SDP-ovu kandidatu Toninu Piculi. I bi tako, Barišić je pobijedio Piculu, zavladao gradom, a u međuvremenu se razišao i sa Šukerom, koji se povukao iz javnosti i politike.

Za razliku od Šukera, Barišić se ni sada kada je uhićen kao jedan od protagonista afere Janaf nema namjeru povući s gradonačelničke pozicije jer to i iz Remetinca razaznaje kao slamku spasa i opstanka. Oni koji Barišićev rad prate godinama odlukom o nepovlačenju nisu iznenađeni, baš kao što je malo tko u HDZ-u Zagrebačke županije iznenađen njegovim pritvaranjem jer je šef toga važnog ogranka vladajuće stranke godinama stigmatizran kao tip kojega prate afere. Protiv njega je podnošeno mnogo prijava, a o njegovim upitnim radnjama uvelike se progovaralo i u Velikoj Gorici. S tim glasinama bili su upoznati bivši Barišićevi šefovi, a teško da su one promakle i aktualnom HDZ-ovu rukovodstvu, i premijer Plenković, ali i Gordan Jandroković imali su prilike čuti za Barišića i njegove marifetluke, no nitko za to nije mario sve do njegova uhićenja, jer tako to u hrvatskoj politici ide. 

Borba za prevlast

U jeku pritvaranja, pod pritiskom stranačke vrhuške Barišić je podnio ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a, a osim toga, svoj saborski mandat stavio je na mirovanje pa je umjesto njega u sabornicu ušao načelnik Rugvice Mato Čičak. I dok su svoju donedavnu kolegicu Josipu Rimac po odlasku u Remetinec HDZ-ovci iz stranke izbacili po hitnom postupku, s Barišićem to ne namjeravaju učiniti, Plenković je s njime izrazito ozbiljan jer ga ovaj drži u šaci zbog tanke većine kojom predsjednik Vlade raspolaže. Naime, Barišić mandat u svakom trentku nakon izlaska iz Remetinca može aktivirati, pa je Plenkoviću u interesu da ovaj ostane član stranke sve dok se on i njegovi puleni ne pobrinu za stabilniju većinu.

Iako će Barišić ostati član stranke, njegovim privođenjem otvorilo se pitanje Barišićeva nasljednika u važnoj stranačkoj organizaciji, odnosno Zagrebačkoj županiji, čije članstvo posljednjih desetak dana diskretno progovara o ozbiljnim problemima. Situacija je u njihovu ogranku kaotična i incidentna, organizacija se posve pogubila, a s problemima su lokalci upoznali i stranačku središnjicu koja im je rješenje ponudila u obliku Željka Turka koji je tu organizaciju preuzeo do novih izbora. 

Unatoč tome, Turk se kao nositelj dužnosti ne snalazi s krizom koja potresa ovaj županijski HDZ u kojem se nadaju hitnim izborima. Izvori iz HDZ-a tvrde da je i Plenković spreman za hitnu provedbu tih procesa. Ovdje se za svoje pozicije bore kadrovi Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića, a Plenković je u nezavidnom položaju utoliko što će u nekom trenutku ipak morati odabrati stranku, što ne zvuči jednostavno jer su i ministar policije i predsjednik Sabora njegovi bliski prijatelji. Kao Božinovićev kadar u ovoj organizaciji slovi Damir Mikuljan, koji osim toga uživa potporu članstva pa se spominje kao kandidat s najviše šanse za Barišićeva nasljednika. I Plenković je u prijateljskim odnosima s Mikuljanom, no on se ne bi htio nikome zamjeriti pa cijelom procesu pristupa s dozom opreza.

Oprezan zato nije bio Mikuljan, čija je struja mjesecima u sukobu s Barišićem i njegovom družinom, konflikti navodno datiraju još od europskih izbora kada je Mikuljan s njemu sklonim članovima ogranka zahtijevao raspuštanje županijske organizacije prozivajući Barišića, koji je opstao zahvaljujući suradnji s Matom Čičkom s kojim je Mikuljana uspio smijeniti s mjesta predsjednika Skupštine Zagrebačke županije pa je evidentno da Mikuljanu tada nije previše pomogla Božinovićeva potpora. Kako bi i pomogla, kada se s druge strane našao glavni tajnik stranke Jandroković koji je sklon Čičku, a bio je naklonjen čak i uhićenom Barišiću. Navodno je upravo Jandroković bio taj koji je Plenkoviću predložio Čička kao zamjenu za Barišića u sabornici, a to je premijeru donijelo niz novih problema jer su se mediji raspisali o nelogičnostima koje se kriju na popisu njegove imovine.

Zbog toga se u priču uplela građevinska inspekcija koja je pokrenula postupak zbog nelegalne gradnje kuće i pomoćnog objekta u Rugvici, dok je Čičak poručio kako su oba objekta u Rugvici sada apsolutno legalna. U razgovoru za Hinu ovaj novi zastupnik potvrdio je da ga je posjetila građevinska inspekcija koja je pokrenula dva postupka za koja vjeruje da će biti obustavljena jer je u međuvremenu dobio pravomoćno rješenje o izvedenom stanju kuće i pravomoćnu uporabnu dozvolu za pomoćni objekt. Doznalo se iz medija da Čičak živi u nelegalnoj kući, kao i to da pomoćnu građevinu nije prijavio u katastar, a saznalo se i za čudnovatu kuću na Hvaru koja je upisana na njegovu majku premda je on sam za tu nekretninu digao kredit. 

Jaka zaštita

U medije je dospio podatak da je Čičak izmjenama prostornog plana općine koju vodi prenamijenio vlastitu livadu u građevinsko zemljište, od čega je profitirao i njegov otac, čije su parcele postale građevinske, no izgleda da se, sve dok ima Jandrokovićevu zaštitu, ne mora previše brinuti. Iako možda neće zavladati županijskim HDZ-om, on ostaje saborski zastupnik, baš kao što Barišić i iz Remetinca ostaje gradonačelnik i član vladajuće stranke koja se diči borbom protiv korupcije, koja je najprisutnija onda kada to ide na ruku stranačkom rukovodstvu.

Bez obzira na sve, mora se priznati da Plenkoviću nije lako jer Božinović uistinu jest njegov najvažniji saveznik, no sve HDZ-ove kampanje u njegovu mandatu vodio je Jandroković, koji se smatra najzaslužnijim za pobjedu na nedavno održanim parlamentarnim izborima. On danas slovi kao najmoćnija stranačka figura odmah nakon premijera, a svoju moć uz bliskost s kadrovima iz važnih ogranaka crpi i preko ljudi koje je pozicionirao u državnim tvrtkama. Sve je više onih koje smatraju Jandrokovićevim kadrovima, no izgleda da je i Božinović taj koji u ovim stranačkim okršajima želi svoj djelić kolača koji jamči opstanak. No, i mimo njih za utjecaj u stranci preko državnih tvrtki bori se Ivan Anušić kojemu je Plenković prepustio ulogu glavnog kadrovika za Slavoniju, na jug se pak kao kadrovik gura Branko Bačić, dok se za svoj položaj bori i Ante Sanader kojemu Plenković sve manje vjeruje.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.