fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

BORAS O SLUČAJEVIMA SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA: Ne smijemo generalizirati nekoliko zrna kukolja u časnom tijelu sveučilišnih nastavnika

Autor: Mia Peretić

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras komentirao je prijave za seksualno zlostavljanje protiv profesora na raznim fakultetima Sveučilišta.

Kako je rekao, jasno je da nije dobro da je toga toliko te da Sveučilište i Uprava oštro osuđuju sve takve pojave te da štite one koji osjećaju traumu u vezi s tim događajima.

Dodao je da su sve sastavnice pravne osobnosti i upravo kroz te pravne osobnosti i dekane one moraju djelovati.

“Sveučilište je druga instanca, zato ja upravo danas formiram stručno povjerenstvo koje će pratiti rad sastavnica upravo u vezi s time. Moram reći da do sada nije bilo puno iskustva u tome i konačno je vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog”, dodao je Boras  za N1 i na pitanje kako se to rješava odgovorio:

“Nekad to dođe na sud, nekad se riješi različitim etičkim postupcima na sveučilištu. Mi imamo jako dobar Etički kodeks i dobro razrađen, s time da nismo imali seksualnog zlostavljanja, ali jesmo druge vrste zlostavljanja koja su završavala i sudskim osudama”, istaknuo je i napomenuo kako se povjerenstvo uspostavlja radi praćenja situacija i usustavljivanja prakse.
No, Boras ističe: “Ne smijemo generalizirati, nekoliko zrna kukolja u časnom tijelu sveučilišnih nastavnika kojih ima preko šest, sedam tisuća ne može se generalizirati. Često se neselektivno preslikava krivnja pojedinaca, a nema kolektivne krivnje, na cijelo sveučilište”, kazao je i na opasku reportera da poljoprivrednici kukolje rješavaju herbicidom te kako to Sveučilište planira riješiti, Boras odgovara: “Mi imamo naš Etički kodeks koji je odličan herbicid”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.