Wikimedia Commons

BOLNO SJEĆANJE NA ŠEST MILIJUNA LJUDI! Podsjetnik na strašne sudbine onih koje je likvidirala nacistička Njemačka!

Autor: Dnevno

Jom Hašoa ili Dan sjećanja na holokaust obilježava se 21. travnja kao izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna Židova koji su stradali u Holokaustu zbog akcija koje je provodila nacistička Njemačka sa svojim sudionicama i za židovski otpor u tom periodu. U Izraelu je ovaj dan nacionalni spomendan i javni praznik.

Berthe Badehi, koja se skrivala od nacista kao dijete tijekom Drugog svjetskog rata, jedna je od mnogih preživjelih holokausta koji su u izolaciji zbog pandemije koronavirusa, pa će obilježavanje izraelskog Dana sjećanja na holokaust u utorak pratiti digitalno iz svog doma.

“Nije lako, ali to činimo da ostanemo živi”, kaže osamdesetosmogodišnja Badehi iz svoga doma u Izraelu.

“Tijekom rata naučila sam brinuti se za sebe”, dodaje.

Dan sjećanja na Holokaust: Crvena armija oslobodila preživjele iz logora smrti u Auschwitzu

Ograničenja kretanja i putovanja na snazi zbog pandemije prisilile su vlasti da Dan sjećanja obilježe isključivo digitalno, prvi put u povijesti.




Da je ovo godina kao i svaka druga, održali bi se brojni događaji na raznim lokacijama uz sudjelovanje preživjelih na mjestima stradanja u Europi gdje su nacisti podignuli koncentracijske te logore za istrebljenje.

Ove godine svjedočenja preživjelih prenosit će se streamingom kao i svečanost koja će biti snimljena prethodno u Memorijalnom centru Yad Vashem te će se emitirati u ponedjeljak navečer.

Ograničenja u organiziranju obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja logora podsjećaju da će se vrlo brzo ceremonije održavati bez prisustva preživjelih jer ih više neće biti među nama.




Odlukom Ujedinjenih naroda od 2005. godine Međunarodni dan sjećanja na sve žrtve holokausta obilježava se u spomen na 27. siječnja 1945. kada je Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.