Ilustracija Foto: Robert Anic/PIXSELL

BOLNIČKI RADNICI NA POSAO SAMO S COVID POTVRDAMA! Sindikalist Berošu: ‘Tko će odgovarati za mogući kolaps zdravstvenog sustava’

Autor: Dnevno.hr

Od ponedjeljka prednost ulaska u bolnice će imati samo radnici s COVID potvrdama što znači da oni koji nemaju covid potvrda, neće imati ni posla, piše Dnevnik.hr.

Ali, da to neće samo tako lako proći pokazuju i brojne najave tužbi necijepljenih radnika od kojih se neki odbijaju i testirati.

Na Facebook grupi “Medicinske sestre/tehničari zajedno” koja broji više od 17 tisuća članova kola izjava namijenjena poslodavcu u kojoj se navodi da se ne pristaje na testiranje i u kojoj se pozivaju na Ustav i niz zakona, od zakona o liječništvu do kaznenog zakona.

Pljušte reakcije

Prof. dr. sc. Viktor Gotovac, s katedre za radno pravo kaže da to neće puno pomoći jer mu se čini da odluke Stožera, a to je potvrdio i Ustavni sud, imaju značaj propisa, odnosno nekakvog uređenja.

Ističe kako smo došli smo do toga da imamo delegirane ovlasti Stožera koji može odlučiti nakon čega to nešto počinje obvezati i poslodavce i radnike.

Iz sindikata Medicinske sestre/tehničari zajedno kažu da podržavaju cijepljenje, ali ne i bilo koji vid prisile.




Krunoslav Kušec iz sindikata Medicinske sestre i tehničar je rekao da će kao sindikat pokrenuti ocjenu suglasnosti s Ustavom i tražiti jesu li odluke Stožera u suglasnosti s Ustavom i europskom pravnom stečevinom. Iz sindikata također pitaju gospodina ministra tko će odgovarati za mogući kolaps zdravstvenog sustava jer još uvijek čekaju poziv na sastanak.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.