fbpx
Foto: Ante Cizmic / CROPIX, Damjan Tadic / CROPIX

‘BOLJE DA TI JE MAMA RODILA KAMEN ZA KUPUS, NEGO TEBE!’ Glavaš u elementu, dao podršku Zavadlavu, borio se s prozivkama, a malo se i udvarao: ‘Bolje da dijelim adresu s tobom’

Autor: L.B.

Već je poznato da je umirovljeni general Branimir Glavaš vrlo aktivan na društvenim mrežama, osobito na Facebooku, gdje komentira razne teme.

Ovog je puta na Facebooku ispod članka o Filipu Zavadlavu, kojem je u tijeku suđenje za trostruko ubojstvo kalašnjikovom u Splitu, pružio mu podršku i obrušio se na hrvatski pravosudni sustav, s kojim se i sam bori od 2005. godine.

“Zavadlava oslobodite (ne zato što nije počinio zločin), već priznajte da ste nikakav osigurač funkcioniranja pravne države. Sudovi su sluge nesposobne i instrumentalizirane vlasti. Inače, smatram da u pravilu nitko ne može preuzeti ovlasti vlasti, kada ta vlast ne funkcionira. Ali, priznajte da ste vi (sudska vlast) do sada bili sluge nesposobne, izvršne vlasti”, napisao je Glavaš u svom komentaru.


‘Da, i? Ja sam ponosan što sam osnivač HDZ-a’

Njegov komentar prikupio je gotovo 1000 lajkova, a očekivano, komentari su se samo počeli nizati. S nekima se Glavaš i raspravljao, dok je neke komentare samo odignorirao, no one koje nije, ubrzo su se pretvorili u gađanje teškim riječima i optužbama.

“Čiji si i ti bio podanik dok si haračio Osječko-baranjskom županijom”, upitao ga je jedan komentator, na što mu je Glavaš uzvratio: “Tebe i takvih glupana”, a ista osoba je potom napisala: “Poznato ti je prezime Josip Reihl Kir ili možda Mato Šabić Šaban? A poznato ti je i kako su zavrsili?”

Zatim je u jednom komentaru prozvan da je upravo on jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu.

“Branimir Glavaš, hrvatski političar, jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu 1989. godine, zato ne jedi go*na nego šuti, pametnije ti je”, napisao mu je jedan, a Glavaš uzvraća:

“Da, i? Ja sam na to ponosan. A u što se to naknadno izrodilo, zgražam se.”

“Branimir Glavaš, onda se potrudi da ispraviš to jer sigurno znaš svašta o njima. Ovo više nije normalno kako se HDZ i svi njihovi strvinari odnose prema državi i ljudima koji daju sve od sebe da bi pošteno preživjeli. Ništa ne traje vječno i generacije se mijenjaju”, poručio mu je komentator.
‘Samo ti zgini. I tako ništa koristi od tebe’

No, bilo je još onih kojima se nije svidjelo što umirovljeni general piše po Facebooku, pa mu je jedan na komentar o hrvatskom sudstvu poručio:

“Isto je bilo i kad ste Vi, gospodine Glavaš bili na vlasti, onda su ti isti suci služili i Vama…”

Glavaš na to odgovara: “Nitko meni nije služio, već hrvatskoj državi. Danas se služi stranim interesima, ali ja to ne želim.” Osim toga, poručio je komentatoru da “je glup”.
“Možda sam ja glup, ali vi ste onda za nekog tko je časnik (general) nepristojan i nekulturan, a to časni i pošteni ljudi nikad nisu…’navik on živi ki zgine pošteno'”, odgovorio mu je komentator, na što mu je Glavaš odvratio:

“Samo ti zgini. I tako ništa koristi od tebe!”

‘Bolje da ti je mama rodila kamen za kupus, nego tebe’

Zatim je generalu u jednom od komentara poručeno da “mu je bolje da šuti”.

“Nebitan si se*onjo. Možda si nekad bio netko i nešto. Sad si samo oronuli, olinjali starac. Baci se u Dravu i poštedi nas svojih mudrolija”, poručio mu je, a Glavaš spremno odgovorio:

“Ja nebitan danas. A ti cijeli život. Objesi se jer si potpuno bio i jesi nebitan. Bolje da ti je mama rodila kamen za kupus, nego tebe.”

Jedan je komentar bio i na temu suđenja Glavašu, tijekom kojeg je kazao i da ne razumije optužnicu o dijelu gdje njega tereti po zapovjednoj odgovornosti i za djela koje su počinili krunski svjedok Krunoslav Fehir i ugroženi svjedok “Drava”, koji su obojica ubili po jednog srpskog civila, a da se njih kazneno ne progoni.

“Možda je nekom ostalo kiseline iz početka devedesetih”, stoji u komentaru, na koji Glavaš ubrzo odgovara:

“Ma što Ti znaš o kiselini na koju aludiras? Ja samo tražim da se za to odgovara. Ali oni neće njega, već mene.”

‘Češe se onaj koga svrbi’

Neki su mu poručili i “kako se češe onaj koga svrbi”, međutim, bilo je i komentara podrške.

“Napokon netko da je napisao pravu stvar. Filip je osuđen za hladnokrvno ubojstvo iz osvete. Al zašto osvete i kome? Prodavaču iz Konzuma za naplaćeni račun? Ili, kako su prikazani ubijeni, dobra dica ma jel?”, stoji u jednom od komentara.

Drugi pak piše: “Jadan dečko. Drži se Filipe! Znam da nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke, ali Filipu je, kao i njegovoj braći, trebalo pomoći davno prije, a nije. Filip je bio dijete koje je raslo u groznim životnim uvjetima, kao i sva djeca obitelji Zavadlav. Na kraju su postali i napravili to što jesu od svojih života, jer za bolje niti ne znaju. Nažalost. Po meni, djeca nikada nisu ni za što kriva, pogotovo u ovoj priči. Krivi su roditelji, sustav, država, institucije… Možemo mi sada svi skupa pisati što nas volja, a od toga nikakve koristi. Filip je, nažalost, svoj život zapečatio, a nije tako trebalo biti. Sigurno nije.”

Glavaševo udvaranje

No, jedan od zanimljivijih Glavaševih odgovora svakako je bio onaj u kojem odgovara ženskoj osobi, čiji komentar nije moguće vidjeti, budući je obrisan.

Međutim, iz Glavaševog odgovora, čini se da mu se svidjela, pa joj je poručio:

“Čini mi se da bi mi bilo bolje (barem po slici sa profila) da dijelim adresu sa tobom.”

Podsjetimo, u  Zagrebu je 17. siječnja 2023. godine po treći puta započelo suđenje prvom zapovjedniku obrane Osijeka 1991. godine Branimiru Glavašu, optuženom po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad osječkim civilima, većinom Srbima. Za zločine počinjene pred više od 30 godina Glavaš je već jednom proglašen krivim, ali je presuda ukinuta iz procesnih razloga.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja 2021. godine Branimiru Glavašu odlikovanja i čin pričuvnog general-bojnika, što je izazvalo ogorčenje dijela hrvatske javnosti.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.