Ilustracija, Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Bolest se širi hratskim školama, ravnatelji umiruju roditelje: ‘Sve je pod kontrolom, odmah reagiramo’

Autor: I.G.

Unatoč svakodnevnim porastima broja oboljelih od hripavca u Hrvatskoj, zagrebačke srednje i osnovne škole drže situaciju pod kontrolom, potvrdili su ravnatelji u srijedu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), više od tisuću slučajeva hripavca evidentirano je diljem Hrvatske, s najvećom incidencijom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izvijestio je da je u Zagrebu do sada prijavljeno ukupno 523 učenika osnovnih i srednjih škola od početka epidemije.

Unatoč porastu broja zaraženih, ravnatelji desetak zagrebačkih škola izvještavaju da je situacija i dalje pod kontrolom. U jednoj srednjoj školi, s gotovo tisuću učenika, osam učenika u istom razrednom odjelu oboljelo je od hripavca prije tri tjedna.

‘Saznali smo od roditelja’

“Prvo smo imali jednog učenika za kojeg smo od roditelja saznali da ima hripavac. I oni su se odmah javili u Nastavni zavod za javno zdravstvo. Nas je kontaktirao jedan liječnik da upozorimo učenike koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini”, ispričala je Hini ravnateljica te škole.

U istom razredu od hripavca oboljelo još sedam učenika. “Učenici su ostali kod kuće, isto tako su podijelili svoje kontakte i sad je situacija sanirana. Više nakon toga nemamo saznanja o toj bolesti”, ispričala je.


Foto: Nikola Vilic / CROPIX

U otprilike istom razdoblju, prije tri tjedna, u gimnaziji koja ima nešto više od tisuću učenika razboljelo se oko deset učenika, a ravnateljica te škole ističe da možda negdje ima da su dva iz istog razreda.

“Oni su zbrinuti i upoznata je epidemiološka služba. Poduzete su mjere koje su nam propisali liječnici – da se pojačano čisti, da profesori masku stave, da se djeca ne druže izvan škole i ne okupljaju na nekakvim proslavama. Mi smo to sve proslijedili roditeljima”, naglasila je.
U osnovnim školama bolje nego u srednjim

“Surađujemo razrednici i uprava škole s liječnikom školske medicine. Poslali smo poruku roditeljima s povratnom informacijom od naše liječnice školske medicine i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji surađuju. Tako da je sve pod kontrolom i odmah reagiramo na pojavu”, ispričao je jedan od ravnatelja.

Ogromni redovi za testiranje u Zagrebu: Bolest ima tri stadija, imate pravo i na izolaciju
U osnovnim školama, stanje s hripavcem izgleda povoljnije nego u srednjim školama. Neki ravnatelji nisu izvijestili o slučajevima, dok su drugi zabilježili pojedinačne slučajeve s poduzetim mjerama.

Epidemiolozi upozoravaju na sve slabiju cijepljenost djece, koja može biti opasna u slučaju hripavca. Cjepivo nije 100 posto učinkovito, a epidemije se javljaju ciklički zbog slabljenja zaštite tijekom vremena. I dalje se ističe važnost pridržavanja preventivnih mjera kako bi se suzbilo širenje bolesti među učenicima i osobljem škola.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.