Screenshot: Klix.ba

Bolest koja hara i u Hrvatskoj uzela život: U Mostaru preminula beba

Autor: Dnevno.hr

U zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su u srijedu da je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod dvoipolmjesečne bebe, koja je nažalost kasnije preminula. Beba nije bila cijepljena, a imala je i drugih zdravstvenih problema, objavio je BHRT.

Stručnjaci tvrde da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na cijepljenje djece.


Sve su pokušali?

“I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzeli, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme i mogu vam reći da dijete nije bilo cijepljeno, zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu”, rekao je Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Podsjećamo, hripavac je zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je, tvrde stručnjaci, redovito cijepljenje djece. Lokalni Zavod za javno zdravstvo je pozvao na redovito cijepljenje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti do kojeg je došlo u Hrvatskoj.

Foto: Dragan Matic / Cropix

Javite se na vrijeme

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana. Nalik su prehladi. Liječnici kažu da su najugroženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu cijepljena.

“Ako imate novorođenče, to je dijete do mjesec dana života ili dijete koje je staro do tri mjeseca života, a ima recimo simptome nadraženog kašlja, pri tome ne može spavati, ima isprekidani san, loše jede, ima visoku temperaturu, onda se javlja odmah. Djeca koja su starija od tri godine, a nemaju visoke temperature, znači to su one iznad 39, 40, tresavice, ti mogu pričekati i treći dan simptoma”, rekla je pedijatrica Đurđica Šešo Šimić.

U Hrvatskoj se povlači važan lijek: ‘Bolesnici se moraju obratiti liječniku’

U Federaciji BiH procijepljenost je niska.
“Radi se o bakterijskoj bolesti koja je preventabilna cijepljenjem i pokrivena je obveznim kalendarom imunizacije. Nažalost, opseg imunizacije ovim cjepivom je 68%, što ne obuhvaća kolektivni imunitet koji bi trebao biti preko 90%”, rekao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.