Foto Patrik Macek/Vecernji list

‘BOJIM SE DA BI NA BALKANU MOGLO BITI NOVIH SUKOBA’ Bivši američki veleposlanik otkrio sve: ‘Nismo ničime željeli uzrujati Tita’

Autor: Dnevno.hr

William Dale Montgomery, bivši veleposlanik SAD-a, jučer je gostovao u emisiji HRT-a ‘1 na 1’.

Na ove prostore prvi put je došao sedamdesetih, još u vrijeme Jugoslavije. Kako je rekao, za to se pripremao čitajući knjige, no kasnije je uvidio da je to jednostavno bilo nedovoljno s obzirom na situaciju u kojoj se našao.


“Problem je bio u hladnom ratu koji je sve prožimao. Tito je bio pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme za Jugoslaviju. Činio je dovoljno toga da ugodi Sovjetskom Savezu. Primjerice, bio je diktator. Istodobno, dopuštao je običnim ljudima više slobode, kao što je sloboda da se putuje, čime je ugađao Zapadu”, rekao je Montgomery, dodavši da nisu ničime željeli uzrujati Tita.

“On je jasno dao do znanja da ne smijemo ostvarivati nikakav kontakt s tzv. disidentima i sličnima. To nas je dovelo u čudan položaj – bili smo ondje kao diplomati, ali nismo imali gotovo nikakav kontakt s dužnosnicima, osim na službenim sastancima”, rekao je i napomenuo kako su pokušavali ugoditi Titu, a sve knjige koje su čitali su odražavale mnogo optimističniji i pozitivniji, blaži opis Tita nego što je on to zavrijedio.

Raspad Jugoslavije možda je mogao i bez rata

Što se raspada Jugoslavije tiče, Montgomery smatra da se rat možda i mogao spriječiti prije no što je počeo. Rekao je da su Amerikanci imali CIA-ine izvještaje od 2 godine ranije, koji su točno predvidjeli što će se dogoditi ako se Jugoslavija raspadne.

“Znali smo što će se dogoditi, svijet je znao što će se dogoditi. A ipak, nitko u SAD-u, u EU-u, ama baš nitko nije bio voljan unaprijed osigurati postrojbe i reći: Ako se želite razići, to će se obaviti ovako, i to mirno, inače će nastupiti naše postrojbe. Nitko nije bio voljan učiniti to. Mislim da su se samo tada možda mogla spriječiti kasnija zbivanja”, rekao je Montgomery.

O Balkanu: Bojim se da bi moglo biti novih sukoba

Kaže, boji se da bi na Balkanu moglo biti novih sukoba, s obzirom da nijedan od problema u balkanskim zemljama nije riješen.

“Problem je što to više ne privlači pozornost svijeta. Mislim da je devedesetih ovo bilo glavno mjesto u svijetu na koje su naši čelnici usmjeravali pozornost. Danas više nije tako, a ne vjerujem da te države same mogu riješiti pitanja koja ih muče. Na svim su stranama osjećaji tako uzburkani da ne vidim rješenja”.

Montgomery je sa suprugo odabrao živjeti na ovom području.
“Ne znam zašto, ali u krvi mi je. Balkan mi je u krvi, shvaćam ovdašnje stanovnike i njihove nacionalne osjećaje”, otkrio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.