Foto: Dragan Matic / CROPIX

Blokirani građani strahuju da će im Milanović zbog Orsata Miljenića okrenuti leđa

Autor: D.Kt.

Razočarani činjenicom da bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u cijelom mandatu nije napravila baš ništa po pitanju rješavanja ovrha i blokiranih građana, iako je to obećavala u predizbornoj kampanji, građanska inicijativa Ovršni ustanak pita se hoće li i novi predsjednik nastaviti Kolindinim stopama, odnosno hoće li pružiti ruku ovršenima ili onima koji žive od ovrha.

„Nadamo se da će novi predsjednik nešto napraviti po pitanju Ovršnog zakona, no dok je bio premijer nije se baš pretrgao da nama blokiranima izađe u susret. Kada uzmete u obzir činjenicu da će mu predstojnik ureda biti bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, koji je revno provodio Ovršni zakon i čiji odvjetnički ured masno zarađuje na ovrhama, onda je jasno u kojem će smjeru ići Milanovićeva politika po pitanju blokiranih“, rekao je u izjavi za Dnevno.hr predsjednik inicijative Ovršni ustanak, Danijel Galović.

Milanović se, podsjetimo, ni u predizbornoj kampanji nije previše osvrtao na problem blokiranih građana osim ako mu takvo pitanje nije postavljano u televizijskim sučeljavanjima. Inicijativa Ovršni ustanak stoga je Milanovića još početkom siječnja u otvorenom pismu, kao budućeg eventualnog predsjednika, zapitala bi li iskoristio svoje ustavne ovlasti i Ustavnom sudu uputio zahtjev da se zaustavi donošenje novog Ovršnog zakona za koji tvrde da je nepravedan i poguban za građane. Budući da ga Sabor nije usvojio sredinom prosinca u drugom čitanju, dok je još trajala predizborna kampanja, već ga poslao na treće čitanje, za očekivati je da će ga HDZ-ova većina izglasati u Saboru. Ovršeni stoga pitaju Milanovića može li iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i „stopirati“ zakon, odnosno odbiti staviti svoj potpis i zakon poslati na ocjenu ustavnosti (pritom ne treba ni navoditi da Milanović nije odgovorio na pismo koje mu je uputio Ovršni ustanak i stranka Slobodna Hrvatska).

Inače, prema podacima Fine, u samo mjesec dana broj blokiranih građana porastao je za 3875 ovršenika i jedina smo zemlja na svijetu u kojoj je dug građana čak tri puta veći od duga ekonomije!

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.