Foto: Guliver

BLOKIRA LI SE ORBANA? Većina europarlamentaraca protiv mađarskog predsjedanja Vijećem EU, jedna stvar im je trn u oku

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Nešto se kuha u Europskom parlamentu.

Pet od sedam zastupničkih klubova podržava prijedlog rezolucije u kojoj se kaže da Mađarska ne bi smjela preuzeti predsjedanje Vijećem EU u drugoj polovici sljedeće godine jer sustavno krši načela i vrijednosti Europske unije.

Smeta im Orbanova politika, a mnogi su uputili javnu kritiku.


Odlučni dok govore

“Rezolucija o vladavina prava bit će usvojena velikom većinom”, izjavila je u srijedu prije početka rasprave autorica nacrta rezolucije, francuska zastupnica iz kluba Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield.

Nizozemska liberalna zastupnica Sophie in ‘t Veld je u raspravi istaknula da je predsjedanje Vijećem EU prigoda za predsjedavajuću zemlju da u prvi plan stavlja svoje političke prioritete te da stoga ne treba prepustiti tu pozornicu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji vodi protueuropsku politiku.

“Ne treba prepustiti tu pozornicu Viktoru Orbanu, nego onima u Mađarskoj koje je on ušutkao”, rekla je In ‘t Veld.

U nacrtu pravno neobvezujuće rezolucije, o kojem će zastupnici glasati u četvrtak, postavlja se pitanje “može li Mađarska vjerodostojno predsjedati Vijećem EU s obzirom da ne poštuje zakone i vrijednosti EU i načela iskrene suradnje”.

Nešto je za reći imao i hrvatski zastupnik, nekada uzdanica desne struje u Hrvatskoj Ladislav Ilčić…

Nekoliko zastupnika bilo je vrlo kritično prema prijedlogu rezolucije, a jedan od njih je i Ladislav Ilčić iz stranke Hrvatski suverenisti koja je dio zastupničkog kluba Europskih konzervativaca i reformista.
Inače, Europski parlament ne može utjecati na redoslijed predsjedanja Vijećem EU jer je to u isključivoj nadležnosti država članica. Sve države članice predsjedavaju Vijećem po šest mjesecu po unaprijed utvrđenom redoslijedu. Zadnji put to je učinjeno 2016. kada je utvrđen redoslijed predsjedanja do 2030. godine.

Budući da tu ne mogu ništa promijeniti, neki zastupnici spominju da Parlament treba odgovoriti na različite načine, od odbijanja sudjelovanja na trijalozima, na kojima se dogovaraju konačni tekstovi zakona između Vijeća i Parlamenta, do nepozivanja mađarskih ministara na sastanke odbora i na plenarne sjednice.

“Trebamo li pustiti da mađarske vlasti određuje dnevni red EU?”
Zastupnica Delbos-Corfield je rekla da je mađarska vlada stvorila sustav u kojem se ne poštuju prava manjina, u kojem su zabranjeni istospolni brakovi i koji ne priznaje rusku agresiju na Ukrajinu.
“Trebamo li pustiti da mađarske vlasti određuje dnevni red EU tijekom šest mjeseci, a oni sami govore da ne poštuju ono za što mi zauzimamo”, rekla je Delbos-Corfield.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.