Foto: Boris Kovacev / CROPIX

BLAMAŽA S POPISOM IDE DALJE! Tvrde da kontrole nije bilo zbog korone, a kontrolor otkrio: ‘Ovo je bilo najgore što se provodilo ikada’

Autor: Dnevno.hr

Dizala se bura oko novog popisa stanovništva i nakon objavljivanja istog, no ubrzo se slegla prašina i brojne sumnje i nepravilnosti lagano su otišle u zaborav.

I dok se zbog istog počela provoditi politička posljedica u vidu ukidanja prava na ćirilicu u Vukovaru te spominjanja izmjena izbornih jedinica ovisno o broju stanovnika u istima, na stranu su se stavili brojni problemi i nejasnoće koje su se odigrali prilikom samog provođenja.

Državni zavod za statistiku tako je uz niz problema, probijanje svih rokova i optužbi za nepropisno obavljanje posla te nepopisivanje dijela građana, na jesen 2021. uspio provesti famozni Popis stanovništva, no u siječnju se čini se saznao novi problem.

Apsurdistan

DZS, naime, nikada nije proveo Kontrolni popis koji je trebao biti proveden.

Kontrolni popis je sukladno zakonu obavezan i predstavlja jedinu propisanu validaciju popisnih podataka.

“Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine predviđena je provedba Kontrolnog popisa. No, nakon završetka provedbe Popisa 2021., a uslijed znatno pogoršane epidemiološke situacije na terenu, nije se pristupilo provedbi Kontrolnog popisa na terenu”, potvrdio je Državni zavod za statistiku (DZS) bez pojašnjenja temeljem kojeg je propisa vodstvo ustanove na čelu s ravnateljicom Lidijom Brković odlučilo ne provesti obavezu iz Zakona budući da Zakon ne predviđa mogućnost da se ta obaveza ne provede.

Naime, Zakon je donesen 2020., usred pandemije korone koja je i danas na snazi, a dodatno je izmijenjen 2021. kako bi se propisalo da se utvrđeni rokovi provedbe Popisa mogu izmijeniti odlukom vlade ako nastupe “posebne okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a ugrožava život i zdravlje građana ili imovinu veće vrijednosti”.




Odredbe o Kontrolnom popisu, sukladno zakonu, nisu podložne promjeni jer je propisano da će se Kontrolni popis provesti “neposredno nakon Popisa”, bez obzira na to u kojem roku on bio izvršen.

Točnije, Zakon definira Kontrolni popis kao “kontrolu obuhvata i sadržaja podataka Popisa” koja se, sukladno članku 8., mora provesti “neposredno nakon provedenog Popisa na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih Popisom”, u skladu s “metodološkim i drugim uputama Zavoda kojima se definira priprema, organizacija, provedba i obrada podataka”.

Za njegovu provedbu je nadležan Državni zavod. Takva se kontrola provodi kako bi se izbjegli očiti nonsensi, poput onog da u općini Zmijavci većina stanovnika pripada nekim “ostalim religijama”, a da je katolika manje od trećine.




Malo sutra

A je li to zaista tako, je li zaista kontrolni popis nije proveden “zbog koronavirusa” kako tvrde nadležni, rekao nam je jedan kontrolor koji je taj posao radio u 2001. godine i 2011.

“Nije napravljen taj kontrolni dio jer, malo možemo reći i zbog korone jer se rasplamsala, no to nije glavni razlog. Zadnji dani su bili nategnuti radi toga. Uvijek ga je dobro napraviti, ako je bila takva situacija. No, veći je bio problem što popisivači nisu bili dovoljno kvalitetni. Prvo, studenti su se vratili na predavanja ili na neke druge bolje plaćenije poslove,” rekao nam je izvor iz sustava i dodao:

“Mene je spasio jedan penzioner. Popisivači su imali su neki priliku zaraditi pa nisu htjeli. Ja sam bio i od 2001. i 2011. i ovo je bilo najgore što se provodilo ikada, a trebalo je biti najkvalitetnije proveden popis s obzirom na digitalizaciju i moderne tehnologije. Pogotovo u Zagrebu. Moram priznati da su skroz zakazali oni koji su sve vodili”, rekao je.

“Kontrolni popis se uvijek provodio, koliko bi on sad zbog svih okolnosti mogao nešto poboljšati, čisto sumnjam”, zaključio je ovaj kontrolor.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.