ŽELI NAPRAVITI NEZAMISLIVO: Talijanski kirurg želi transplatirati ljudsku glavu?!

Autor: A. Pranjić

Ovakvim operacijama produljio bi život onima koji pate od oštećenja živaca i mišića, kao i oboljelima od raka.

Talijanski kirurg Sergio Canaverio odlučio je napraviti nezamislivi medicinski zahvat. Ovaj kirurg iz Torina tvrdi kako će za dvije godine transplatirati glavu jednog čovjeka na tijelo drugog! U ovoj nevjerojatnoj tehnici, kako sam smatra, nalazi se rješenje za spašavanje ljudskih života. Ovakvim operacijama produljio bi život onima koji pate od oštećenja živaca i mišića, kao i oboljelima od raka. 

Podsjetimo samo da je 1970. godine izvedena prva ovakva operacija. Naravno, na životinji i to na majmunu. Majmun je uginuo nakon devet dana jer mu tijelo nije prihvatilo novu glavu….

Canavero smatra kako je tehnologija danas napredovala i navodi kako je vrlo vjerojatno da bi takva operacija bila uspješna, javlja Independent

”Neću to napraviti ako društvo to od mene ne želi”, navodi Canavero. U slučaju da ga u Europi i Americi ne žele talijanski kirurg je spreman operaciju obaviti negdje drugdje. Za razliku od Canavera drugi neurolozi se ne slažu s njegovom idejom. Smatraju kako bi ovaj zahvat jedva uspio te da je iznimno kompliciran. 

 

 




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.