Roditelji, oprez: Nova droga jagoda-meth razara organizam, a miriše na jagode (FOTO)

Autor: T. Pšenko

Najvidljivija je posljedica drastična promjena izgleda, ispadanje zubi, sveopće propadanje tijela koje nerijetko završava i smrću.

Društvenim se mrežama proširila poruka koja upozorava roditelje na pojavu nove droge koja je izrazito privlačna upravo djecu. Riječje je o jagoda-metamfetaminu ružićaste boje s mirisom jagode, iznimno opasnog učinka. Iako ova droga još nije uvelike rasprostranjena na našim prostorima, ovo upozorenje treba shvatiti obziljnom s obzirom na dosadašnju brzinu širenja trendova među mladima. 

“Dragi roditelji, molim vas podijelite ovaj status! Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali jako će brzo doći i do nas. Zove se jagoda quick ili jagoda meth. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon. Dostupna je i u drugim okusima poput čokolade. Upozorite svoju djecu da nikad od nikoga ne uzimaju. Ta droga je chrystal meth s ukusom jagode i može ih ubiti. To je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Molimo vas, širite ovu vijest, tako da su svi roditelji i djeca na vrijeme upozoreni. Hvala vam”, riječi su spomenute poruke koja kruži društvenim mrežama. 

Da nije riječ o lažnom upozorenju, svjedoče napisi stranih medija poput Daily Maila.

Crystal Meth je sintetička droga koja je sve popularnija u SAD-u i zemljama Europske unije. Broj uživatelja ove droge povećava se iz godine u godinu, a nadležni su se organi pokazali nemoćnima u borbi protiv ove vrsta zla koje osobito napada mlade koji su mu najpodložniji.

U SAD-u se ta droga naziva kokainom siromašnih. Kad se uzima duže vrijeme, tijelo trpi unutarnja razaranja organizma, a javljaju se i psihički poremećaji. Nalikuje na sitne kristale, uzima se oralno, ušmrkavanjem te pušenjem. Proces proizvodnje je jednostavan, može se pripremiti i u tzv. kućnim laboratorijima, a uporaba razvija snažnu fizičku i psihičku ovisnost.

Mnogo je opasnija od kokaina i heroina jer pogubno djeluje na mozak i središnji živčani sustav. Uživatelji ove droge počinju fizički propadati, javljaju im se ekceme i plikove po cijelom licu i tijelu, a mnogo ih u konačnici oboli od HIV-a.




Prestanak djelovanja droge kod korisnima izaziva osjećaj iscrpljenosti, depresije, paranoje i općenito psihičke osjetljivosti. Dugoročne su posljedice pak krajnja anoreksija, oštećenja mozga, problemi dišnih puteva i nepravilni otkucaji srca. Razdražljivost, pričljivost, loša koordinacija pokreta, potreba za tekućinom tek su neki od simptoma po kojima se može prepoznati osoba koja konzumira ovu drogu. Tu je i gubitak apetita, nesanica i pojačana aktivnost.

Najvidljivija je posljedica drastična promjena izgleda, ispadanje zubi, sveopće propadanje tijela koje nerijetko završava i smrću.




Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.