Jeste li znali da je kruh napravljen od…?

Autor: A.P.

Bez obzira na naljepnice na pakiranjima i pažljivo čitanje sastava, postoje velike šanse da i dalje jedete neželjene stvari i dodatke. Naime, brojni proizvodi sadrže neke od sastojaka na koje nikada ne biste niti pomislili – primjerice, ljudsku kosu!

Vjerovali ili ne – kruh kupljen u lokalnoj trgovini može sadržavati ljudsku kosu!  
No, to nije samo zalutala vlas koja se može pronaći u hrani, nego kemijska tvar L-cistein iz kose koja se koristi za produženje roka trajanja kruha, a uz to je i glavni ”krivac” za mekoću većine pekarskih proizvoda. 

Znanstvenici izvještavaju kako najveći dio kose koja se koristi za aminokiselinu dolazi iz Kine gdje se skuplja u brijačnicama i frizerskim salonima. Bijeli kruh je jedina vrsta kruha kod koje se obično koristi L-cistein, a možete ga izbjeći odabirom kruha od cjelovitih žitarica pod uvjetom da nema aditiva u brašnu ili izradom kruha kod kuće. Ovu tvar nemoguće je izbjeći u poznatim lancima brze hrane i slastica.

Srećom, uz aparate za pravljenje kruha i malo dobre volje, lako i brzo možete napraviti vlastiti, zdravi kruh i kod kuće te tako izbjeći ovu kemijsku tvar za koju mnogi niti ne znaju da se koristi u omiljenim nam pekarskim proizvodima, navodi recipetipster.com. 
 

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.