Ilustracija / Osiguranje

BIZARNI POKUŠAJI PREVARE OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA: Kockar odsjekao prst, pa rekao da je kokoš došla, zgrabila prst i pobjegla s njim

Autor: Dnevno

Nakon slučaja Slovenke koja je odsjekla šaku zbog odštete, RTL-ova Potraga istražila je kakva je situacija po tom pitanju u Hrvatskoj. Ideja da se pokušaju prevariti osiguravajuća društva je bezbroj, a osiguravatelji su se u svojim karijerama nagledali svega i svačega.

Najdalje je otišao muškarac koji je da riješi dugove, prvo osigurao, a potom odsjekao prst.

Bilo je tu izmišljenih bolesti, namještenih požara, prometnih nesreća, a u industriji prijevara sudjelovali su i liječnici i policajci. Stručnjacima iz osiguranja zbog takvih stvari često pomažu i privatni detektivi.

“Imali smo davno jedan slučaj osobe koja je prijavila da je prilikom cijepanja drva odsjekla palac. Netom sam se vratio sa školovanja u Austriji i identičan slučaj sam tamo gledao. Kopkalo me da ipak provjerim malo detaljnije to”, započeo je priču Irhad Meheljić, voditelj Odjela za štete u osiguravajućem društvu Grawe.

Pokazalo se kako si je na opisan način čovjek teško mogao odsjeći palac koji je, usput rečeno, netragom nestao.

“On je rekao smiješan odgovor da je kokoš došla, zgrabila prst i pobjegla“, prisjeća se Meheljić.

Palac mu je vrijedio 400 tisuća njemačkih maraka, s obzirom da ga je osigurao kod nekoliko osiguravajućih kuča, no, kad se dokazala muljaža, postao je bezvrijedan, a ispostavilo se da je kronični kockar izgubio je i prst i novac.

Prijevare u osiguranju drugi su najrašireniji oblik financijskih prijevara, odmah iza poreznih. Osiguravajuće kuće stoga imaju svoje timove koji u sumnjivim slučajevima provjeravaju što se doista dogodilo. Kad zapne, često za pomoć angažiraju i privatne detektive. Pitali smo zato dvojicu koji su među najiskusnijima u zemlji, Njegoslava Blažeka “Sovu” i Goroslava Šmaguca “Sharka”, da nam ispričaju svoja iskustva.

“Ako muljaš, onda moraš zbilja biti vrhunski muljator i voditi računa o svim činjenicama. A obično se pogriješi”, kaže Blažek.

Detektiv Šmaguc prije više je godina rješavao slučaj navodne nezgode profesionalnog ronioca koji je odmah trebao dobiti 300 tisuća kuna, a još pet tisuća kuna na mjesec primao bi do kraja života.

“Tužio je tvrtku koja puni boce s kisikom da boca nije bila adekvatno napunjena i da je dobio kesonsku bolest. Kesonska bolest je bolest koja izaziva poremećaj ravnoteže, uslijed koje osoba ne bi smjela više roniti, voziti auto, a da ne govorim da ne bi smjela voziti ni motor”, rekao je Šmaguc koji je tu osobu pratio duže vrijeme.

Uslijed praćenja detektiv je otkrio da je čovjek normalno ronio dalje, a policija ga je čak dva puta evidentirala u krivolovu. Na dan suđenja kako bi si osigurao isplatu odštete, do suda u Rijeci dovezao se motorom, a detektivi su ga fotografirali i predočili to kao završni dokaz.

Prometne nesreće najčešći način na koji ljudi pokušavaju prevariti osiguravajuća društva. Sudski vještak za promet Goran Husinec vidio je tisuće zahtjeva za šancovim ovratnikom, čak i kad je nesreća bila prilično bezazlena.

“Početkom 90-ih godina sve do ranih 2000-ih bile su popularne trzajne ozljede. Govorili su svi da imaju trzajne povrede, da ih boli vrat. To je bila cijela industrija”, kazao je Husinec.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.