Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bivši zatvorenik tužio Remetinec, nije se usrećio: Dobio mizernu odštetu

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je proživio pakao, N. R. odlučio je tužiti najveći zatvor u Hrvatskoj, onaj u Remetincu, i dobio je odštetu. Bivši zatvorenik je u tužbi naveo kako da su zbog uvjeta smještaja u tom zatvoru povrijeđeni njegova ustavna prava, te pravo osobnosti u vidu povrede prava na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva.

Rekao je kako je bio smješten u prostoriji površine cca 20 m2 s drugih 6-7 zatvorenika, a u istoj prostoriji su se osim kreveta nalazili ormari, dvije male klupe i stol za koji je moglo sjesti četvero ljudi, dok su ostali morali jesti obroke stojeći ili sjedeći na krevetima.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Sanitarni čvor nalazio u istoj prostoriji i samo je djelomično odvojen zidom a vrata ne pokrivaju cijelu površinu, tako da zatvorenici nisu imali privatnosti za vrijeme obavljanja nužde. Također navodi da u ćeliji nema kupaonice, nego se tuširanje obavlja u zajedničkim kupaonicama jednom tjedno, a za više od toga tužitelj mora podnijeti zahtjev koji nije uvijek odobren”, dodao je u tužbi.

N. R. je 2010.  služio kaznu u trajanju od pet godina i 10 mjeseci, a od toga je odslužio četiri godine, a najveći dio upravo u Remetincu.

‘Liječnička skrb nije uvijek dostupna’

Problem mu je predstavljalo i što je obitelj morala čekati čak četiri do pet sati na posjetu koja se na koncu odvila u maloj prostoriji pregrađenoj staklenom stijenom zajedno s drugim zatvorenicima i njihovim posjetiteljima pa ni nije mogao u miru razgovarati sa svojim najbližima.

“Problematična je i organizacija medicinske skrbi s obzirom da se na preglede dugo čeka i liječnička skrb nije uvijek dostupna. Žali se da u ćeliji ne postoji prekidač za hitne slučajeve te da ćelije nemaju vatrodojavni sustav niti zaštitu od požara”, stoji u tužbi.

INCIDENT U REMETINCU! ŠEF NADZORNIK IZVRIJEĐAO DJELATNIKA: Je*em ti mater klošaru
Država je odbacila njegove optužbe te su tvrdili da su “za tužitelja bili ispunjeni svi uvjeti u odnosu na mogućnost održavanja osobne higijene, opremljenost kaznionice sanitarnim uređajima koji omogućavaju obavljanje fizioloških potreba zatvorenicima u čistim i primjerenim uvjetima kad god to zatvorenici žele, te u pružanju kontinuirane i adekvatne opće i specijalističke zdravstvene zaštite.”

Slučaj je najprije pokušao riješiti mirnim sporom te se prije podnošenja tužbe obratio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, no oni su ga izvijestili da njegov zahtjev smatraju neosnovanim. Nakon sudske trakavice koja je okončana ovih dana Općinski je građanski sud presudio u korist N. R. zaključivši da je za vrijeme izdržavanja kazne “uglavnom boravio u neadekvatnim uvjetima” i dosudili su mu odštetu od 663,61 s kamatama što je doduše manje od 9.290,60 eura koliko je bivši zatvorenik tražio od države.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.