Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

BIVŠI VODITELJ ODJELA ZA POTRAŽNE PSE: U potragu za Matejem još se može uključiti ova kategorija pasa

Autor: Dnevno.hr

Stjepan Kos, bivši policijski voditelj Odjela za potražne pse, govorio je o slučaju nestanka Mateja Periša i čitavoj potrazi.

Smatra, potražni psi mogu pomoći, a vidio je i da ih je koristila srpska policija.

“U okruženjima ovdje, na području bivše Jugoslavije, još službeno koriste pse koji rade kao tragači po vučjem tragu. To znači da je njihova učinkovitost na samom korištenju negdje oko 24 sata. Kad bismo krenuli s tim psima što prije, imali bi veći učinak”, istaknuo je Kos.

Smatra, da su se psi koristili od početka potrage, moglo se dobiti više tragova, a navodi i što je otežalo potragu.

“Očito nije prijavljeno na vrijeme, mirisna je slika nekoliko puta bila promijenjena tako da i u toj situaciji psi tragači bi imali doista otežan zadatak”, rekao je na N1, dodavši da se još mogu uključiti psi koji rade na temelju individualnog mirisa.

Radi se o drugoj kategoriji pasa tragača.

“Oni rade tako da izolirate mirisnu sliku i date im da pokušaju u toj zoni traganja prikupiti taj miris. Njih ne interesira toliko miris s tla nego iz zraka. Kada bi imali još bolji efekt? Kad bi službe došle do nekog zadnjeg viđenja, da je on doista viđen tamo. Onda se vraćate na početak priče i takvi psi bi onda imali više efekta nego ovi prvi”, pojasnio je Kos.




Navodi i da se potražni psi koriste u traženju kućnih ljubimaca. “Više nas koriste za traženje kućnih ljubimaca nego što su nas koristili dosad za nestale osobe. Smiješno, ali je tako, statistika tako pokazuje.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.