Foto: Lewis Joly/SIPA / CROPIX /Ilustracija

Bivši operativac SOA-e smrznuo Hrvatsku: ‘Nije pitanje hoćemo li biti meta, nego kada’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ante Letica, bivši šef operative SOA-e, komentirao je situaciju oko rata između Izraela i Hamasa kao i opasnost da se u sukob prelije na druge države poput Libanona ili Sirije te mogućnost uključivanja Hezbolaha, kojeg podupire Iran.

Ovo što se događa u pojasu Gaze i oko bolnice može biti okidač za promjenu raspoloženja među Arapima i Muslimanima, što može dovesti do velikih nereda u muslimanskom svijetu gdje će političke elite morati promijeniti svoj odnos prema Izraelu.


Letica: U Europi postoji rezervoar iz kojeg se mogu regrutirati skupine za terorizam

Smatra to i Letica.

“To može biti i okidač za terorističke akcije diljem svijeta jer slike razaranja gdje se vide patnje palestinskog naroda što radikalne terorističke skupine može navesti da trenutačno treba poduzeti neki osvetnički čin. To ujedno može biti i poziv za terorističke akcije kao odgovor. To je sasvim moguće jasno je da su i sigurnosne službe diljem svijeta to detektirale i pojačale su nadzor nad tim radikalnim skupinama. U Europi postoji rezervoar iz kojeg se mogu regrutirati skupine za ozbiljne terorističke akcije. U Europi živi već druga i treća generacija doseljenika, koji su često izolirani, žive u getima i mogu biti laka meta radikalnih skupina za izvođenje terorističkih akcija. Nadalje, među ilegalnim migrantima su i oni koji su bili pripadnici tih radikalnih skupina. Dobro je da se reagiralo i da je povećana sigurnosna razina. Bitno je da svaka služba ima resurse i znanje kako se suprotstaviti tim skupinama, ali nužna je međusobna suradnja tih službi u razmjeni informacija i na operativnoj razini jer se samo tako može suprostaviti tom zlu”, rekao je Letica.

Ubijen napadač iz Belgije, Ministrica potvrdila smrt: Na aerodromu policajci s automatskim puškama

Može li Hrvatska biti meta? ‘Nije pitanje hoćemo li, nego kada’

Na pitanje može li Hrvatska biti potencijalna meta terorističkih akcija bivši šef operative SOA-e za Jutarnji list kaže:

“Nije pitanje hoćemo li biti meta, nego kad ćemo biti meta. Uvijek upozoravam kako ne smijemo zapasti u lažnu sigurnost da mi nismo meta i nismo važni. To možda može biti tako, ali ne treba zaboraviti na nekoliko stvari. Prije svega Hrvatska je članica NATO-a i EU, beskompromisno se bori protiv terorizma. U svijetu ima pripadnika naše vojske i policije koji također mogu biti potencijalne mete, a u našem okruženju ima onih koji su sposobni i spremni izvesti terorističke akcije. I dobro je da su i naše službe reagirale pojačanom budnošću, ali moramo to napraviti racionalno i ne smijemo zapasti u strah i paniku, jer širenje straha i panike je ono što teroristi žele”.

Zašto se Izraelci susreću s gotovo nemogućom misijom u Gazi? Dvije stvari su ključne
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.