Foto: Screenshot

BIVŠI NJEMAČKI VISOKI PREDSTAVNIK ZA BiH: ‘Ovoj zemlji prijeti raspad’! BiH je okovana lancima Daytonskog sporazuma!

Autor: Dnevno

Daytonski sporazum potpisan prije dva i pol desetljeća učinio je BiH državom “nemogućom za upravljanje” otvarajući tako opasni put snagama koje nisu odustale od njezina razbijanja, ocijenio je u nedjelju visoki međunarodni dužnosnik.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, konzervativni njemački političar koji slovi za izvrsnog poznavatelja stanja u BiH, poručio je u kolumni koju je u nedjelju objavio Deutsche Welle (DW) kako je krajnje vrijeme da ta zemlja napokon iskusi pravdu jer bez pravde nema ni trajnog mira.

“‘Snaga činjenica’ već 25 godina od uspostave Daytona određuje političko djelovanje i suživot u svim segmentima života u BiH a to nema nikakve veze s pomirenjem i pravdom nakon rata. Naprotiv, Daytonski sporazum zacementirao je put nacionalističkim i secesionističkim snagama u Bosni i Hercegovini, koje desetljećima teže razbijanju države“, napisao je Schwarz-Schilling prozivajući međunarodnu zajednicu da danas radi iste greške kao 90-tih godina XX. stoljeća kada je nijemo promatrala zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

Kao ilustraciju nedopustive pasivnosti naveo je toleriranje agresivne i nacionalističke retorike mnogih bosansko-hercegovačkih političara koji godinama veličaju osuđene ratne zločince.

Schwarz-Schilling je podsjetio kako u BiH i danas postoji Visoki predstavnik koji ima mogućnost djelovati no to mu se ne dopušta a nastavi li se s takvom pasivnom politikom, upozorava njemački političar, ova bi se zemlja mogla jednostavno raspasti.

Današnja BiH je nestabilna, pravna država teško da postoji, korupcija je na visokoj razini, siromaštvo i socijalna nesigurnost neprestano rastu, a opadanje broja stanovnika, jer mladi i kvalificirani ljudi odlaze iz BiH, godinama je gotovo nezaustavljivo. Daytonski sporazum i Ustav BiH, međutim, ostaju nepromijenjeni, podrivaju demokratska prava i tako vode zemlju sve dublje u besperspektivnost i sve dalje od EU”, ocijenio je Schwarz-Schilling.




Istaknuo je i kako je Daytonski sporazum oduzeo demokratska prava svim manjinama jer one praktički ne postoje u Ustavu BiH koji predviđa samo tri etničke grupe kao konstitutivne narode.

“Temeljna prava mnogih Bosanaca i Hercegovaca izbrisana su Daytonskim sporazumom”, napisao je Schwarz-Scilling koji je kao visoki predstavnik za BiH 2006. i 2007. želio energičnije djelovati te čak smijeniti Milorada Dodika s dužnosti no zapadne su ga sile u tome spriječile blokirajući izvršne ovlasti koje je imao u rukama.

Sada izrijekom tvrdi kako zamisao tvoraca Daytonskog sporazuma nikada nije bila zadržati taj dokument u izvornom obliku jer je on trebao poslužiti samo kako bi se zaustavio rat.




Napisao je kako mu je glavni američki pregovarač Richard Holbrooke prenio da će se sporazum stalno mijenjati, korak po korak a te 1995. šef njemačkog pregovaračkog tima u Daytonu Wolfgang Ischinger čak je inzistirao da u dokument bude unesena i klauzula po kojoj bi revizija započela tri godine nakon potpisivanja.

Nakon 1995. neke od ovlasti koje BiH kao država doista nije imala temeljem odredbi ustava iz Daytona ipak su joj dane kroz odluke što su ih donosili visoki predstavnici i kroz zakone usvajane u parlamentu no taj je proces blokiran već gotovo desetljeće i pol nakon što je propao tzv. “Travanjski paket” ustavnih promjena predložen 2006. godine.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.