Foto: Pixabay/Robert Fajt / CROPIX

Bivši fratar noću krao po samostanu: Uhvatile ga kamere, evo što je sve otuđio

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Student Katoličko-bogoslovnog fakulteta optužen je za tešku krađu u franjevačkom samostanu u Zagrebu, ukupno vrijednu 15.000 eura.

Mladić je prema optužnici navodno počinio niz krađa od lipnja do listopada prošle godine. Ukradeni predmeti uključuju novac u iznosu od 1.000 kuna, tri bicikla, laptop, zvučnik, fender gitaru, košulju Gant i nekoliko drugih odjevnih predmeta. Optužen je i da je ukrao nekoliko umjetničkih djela poznatih slikara velike vrijednosti.

Ukradena umjetnička djela uključuju “Posljednju večeru” i “Bogorodicu s djetetom” Đure Sedera, dvije grafike Mladena Veže, slike “Kardinal Alojzije Stepinac” i “Skica vitraja Samostana” Josipa Botteria Dinija, te grafiku “Apstrakcija” Ede Murtića.


Pred ređenje napustio poziv

Optuženi se tijekom istrage branio tvrdnjom da je nekad bio fratar i da je živio u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije, no pred ređenje je napustio svoj poziv. Tvrdi da su mu ukradene grafike darovane od strane pokojnog fratra prije nego što je otišao iz samostana. Također je priznao da je posjedovao ključ samostana te da je nekoliko puta dolazio po svoje stvari i hranu.

Unatoč njegovoj obrani, četiri fratra su svjedočila protiv njega na sudu, potvrdivši što je sve nestalo iz samostana. Otkriveno je da su fratri postavili nadzornu kameru je 30-godišnjaka snimala prilikom dolazaka i odlazaka iz samostana.

Iz snimki video nadzora i fotodokumentacije proizlazi da je optuženi 8. listopada oko 4,50 sati i 12. listopada oko 3,20 sati pretraživao hodnike samostana te odnosio predmete koji nisu bili njegovi.

Policija je tijekom pretresa njegovog stana našla ukradenu odjeću i ključ samostana, ali ostale ukradene stvari nisu nikad pronađene. Franjevački samostan je podnio zahtjev za nadoknadu štete u iznosu od 100.000 kuna.

UHIĆEN ZBOG DILANJA: Puljaninu pretražena kuća i dvorište, u pritvoru je zbog njegovog ‘blaga’!
Ne traže istražni zakon

Unatoč strahu da bi mogao pobjeći iz zemlje, tužitelji nisu tražili istražni zatvor za optuženog. Razlog tomu je što je mladić već duže vrijeme u najmu stana u Zagrebu, zbog studiranja na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, te mu je ostalo još samo dva ispita do kraja studija.

Mladić je i u vezi s djevojkom iz Zagreba, te tužitelji vjeruju da bi se moguća opasnost od bijega mogla spriječiti blažim mjerama, poput produljenja mjera opreza.

Državno odvjetništvo za fratra traži godinu dana uvjetnog zatvora te predlaže da sud franjevcima dosudi odštetni zahtjev uz cijelosti.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.