fbpx
Foto: European Union 2022 EP

BITKA ZA NASLJEDNIKA U EU PARLAMENTU! Objavljena imena kandidata: Pokojni Sassoli ispraćen uz visoke počasti

Autor: N.K

Nakon što je iznenada preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, potpredsjednik Parlamenta Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) objavio je imena četvero kandidata na plenarnoj sjednici u ponedjeljak navečer, nakon zatvaranja roka za prijavu za prvi krug glasanja.

Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) te Sira Rego (Ljevica, Španjolska) kratko će se predstaviti u utorak u 9 sati, neposredno prije prvog kruga glasanja koji će se održati između 9:30 i 10:15. Rezultati će biti objavljeni u 11 sati.

Oni su u utrci za mjesto predsjednika Europskog parlamenta za drugu polovicu mandata saziva 2019. do 2024. godine.


Apsolutna većina

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani „niski prag“ , što je jedna dvadesetina zastupnika, odnosno 36 od 705 zastupnika kada su svi mandati aktivni. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

Za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina valjanih glasova, tj. 50 % plus 1 glas, a glasanje je tajno. Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu. Ako niti nakon tri kruga nema pobjednika, dva kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga sudjeluju u posljednjem četvrtom krugu, a za predsjednika će biti izabran onaj tko ima više glasova.

Drugi krug

U slučaju da u postupku izbora predsjednika dođe do drugog kruga, rezultati će se objaviti na plenarnoj sjednici u 13 sati. Ako bude održan treći krug, rezultati će se objaviti u 16:30, a za četvrti krug u 18:30. Pratite @EuroparlPress za objave na Twitteru.

Novoizabrani predsjednik može održati uvodni govor prije predsjedanja izborom preostalih članova Predsjedništva Parlamenta.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.